Ceny ropy díky poptávce po ropných produktech v USA obnovily růst

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes odpoledne smazaly počáteční několikaprocentní ztráty a vystoupily zpět nad 32 dolarů za barel. Trh nasměrovala vzhůru zvýšená poptávka po ropných produktech v souvislosti s mrazivým počasím v USA, což zastínilo údaje o růstu zásob ropy v USA na nový rekord.

Cena severomořské ropy Brent v 17:50 SEČ získávala asi 3,5 procenta na 32,90 dolaru za barel a oživila z denního minima 30,83 USD. Cena americké lehké ropy WTI si ve stejnou dobu připisovala tři procenta na 32,32 USD za barel, když předtím klesla na 30,14 USD.

Americký státní Úřad pro energetické informace (EIA) dnes uvedl, že zásoby nafty a topného oleje klesly minulý týden o více než čtyři miliony barelů, zatímco trh čekal nárůst o dva miliony barelů. Podle obchodníků jde o dočasný důsledek vlny chladného počasí v Severní Americe.

Zásoby ropy stouply o 8,4 milionu barelů na 494,2 milionu barelů a dostaly na nejvyšší úroveň v záznamech EIA. Nárůst byl ale nižší než úterní odhad odvětvové organizace American Petroleum Institute (API), podle níž zásoby ropy v USA minulý týden vzrostly o 11,4 milionu barelů. To je zhruba třikrát více, než čekali analytici.

„Trh po zprávě EIA zvedl znovu hlavu. Určitou podporu získal díky tomu, že růst zásob ropy byl nižší než ve zprávě API,“ řekl agentuře Reuters Gene McGillian ze společnosti Tradition Energy. Od počátku roku ceny ropy ztrácejí více než než 15 procent. Kvůli rostoucímu přetlaku nabídky na trhu již ropa od poloviny roku 2014 ztrácí 77 procent.

Za úterním zotavením stály naděje, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) by se mohla dohodnout s nečlenskými státy na snížení dodávek suroviny na přezásobené trhy. Mluvčí Kremlu však dnes oznámil, že Rusko žádnou takovou koordinaci neplánuje. Účast Ruska v jakékoli dohodě se ale považuje za zásadní.