Ceny ropy obnovily silný pokles, klesly zpět pod 30 dolarů

Těžební plošina v přístavu Puerto de La Luz na ostrově Gran Canaria

Těžební plošina v přístavu Puerto de La Luz na ostrově Gran Canaria Zdroj: CC BY-SA 2.0: El Coleccionista de Instantes

Světové ceny ropy obnovily silný pokles a ukončily výrazné oživení z téměř 13letých minim, které na konci minulého týdne iniciovalo chladné počasí ve Spojených státech a v Evropě. Nový propad způsobily znovu obavy z rostoucího převisu nabídky nad poptávkou po zprávě, že Irák minulý měsíc zvýšil svou těžbu na rekordní úroveň.

Cena severomořské ropy Brent v oficiálním závěru klesla o 5,2 procenta na 30,50 dolaru za barel a v pozdějším obchodování sestoupila ke 30 dolarům. Americká lehká ropa WTI ztratila 5,8 procenta na 30,34 dolaru za barel a později se propadla až na 29,74 dolaru. Stále je ale 14 procent nad středečním minimem 26,19 dolaru, což byla nejnižší cena od května 2003. Brent ve středu sestoupil až na 27,10 dolaru.

V pátek ceny stouply téměř o deset procent. „Po prudkém růstu teď všichni vybírají zisky,“ uvedl analytik Daniel Ang ze společnosti Phillip Futures. Upozornil také, že trh se nadále potýká s nadbytečnými dodávkami ropy. Mluvčí iráckého ministerstva ropného průmyslu dnes agentuře Reuters řekl, že těžba ropy v Iráku se v prosinci vyšplhala na nový rekord. Saúdskoarabská ropná společnost Aramco navíc uvedla, že navzdory snižování nákladů v reakci na propad cen ropy další investice do těžby neomezuje.

Počáteční růst cen ropy dnes podpořil akciové trhy v Asii, které tak pokračovaly v pátečním oživení. Hlavní index japonských akcií Nikkei 225 dnes vzrostl o 0,9 procenta. Index CSI300, který zahrnuje akcie největších firem obchodovaných na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, si dnes připsal 0,5 procenta.

Když otevřely trhy v Evropě, ceny ropy už ale vykazovaly pokles. Panevropský index FTSEurofirst 300 krátce před koncem obchodování ztrácel už více než 0,7 procenta, zatímco v pátek o zhruba tři procenta zpevnil. Dolů zamířily například akcie ropných společností BP, Royal Dutch Shell a Total.

Světová banka (SB) dnes snížila odhad letošní průměrné ceny ropy na 37 dolarů za barel. V říjnové prognóze odhadovala cenu na 51 dolarů. Se stejnou cenou počítá ve svém nejnovějším odhadu i bankovní dům UniCredit. Původní prognóza byla 52,5 USD. Svůj cenový odhad dnes snížila také banka HSBC, která letošní cenu Brentu vidí na 45 dolarech za barel proti 60 USD, s nimiž počítala dosud.