Ceny ropy prudce oživily, růst přesáhl deset procent

Ropná plošina v USA

Ropná plošina v USA Zdroj: ctk/AP

Ceny ropy na světových trzích v závěru čtvrtečního obchodování stouply o více než deset procent a zažily nejlepší den za posledních několik let. K růstu přispělo zotavení globálních akciových trhů, údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu i solidní data z americké ekonomiky.

Termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v říjnu v závěru obchodování přidal 10,3 procenta na 47,56 USD za barel, což je nejlepší jednodenní výkon od prosince 2008. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) zpevnila stejným tempem, obchodní seanci uzavřela na ceně 42,56 USD, a zažila tak k největší denní nárůst od března 2009.

Akcie v Číně a jinde v Asii dnes prudce oživily a navázaly na středeční strmý vzestup na Wall Street. Oživení akciových trhů v Číně zmírnilo obavy z pokračujícího zpomalování druhé největší ekonomiky světa, které by zřejmě dál sráželo ceny na globálním komoditním trhu.

Zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 5,5 milionu barelů, což je mnohem více, než se čekalo. Někteří analytici ale tento pokles považují za důsledek snížení dovozu suroviny do USA, což naznačuje, že by minulý týden mohl být jen anomálií.

Trh dnes k růstu podpořily i nečekaně dobré údaje o výkonu americké ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí zrychlila podstatně více, než se uvádělo původně. K nárůstu přispěl i krok těžebního koncernu Shell, který po únicích a krádežích ropy zavřel dva významné ropovody v Nigérii. Omezil tím vývoz této suroviny ze země, která je jejím největším producentem na africkém kontinentě.

Ceny ropy od června klesly asi o třetinu. Srážela je vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a také obavy z klesající poptávky v asijských zemích. V pondělí klesla cena Brentu i WTI na nejnižší úroveň od začátku roku 2009, zejména pod vlivem obav z výrazného zpomalování růstu čínské ekonomiky.