Ceny ropy spadly nejníže od loňského července

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři (ilustrační foto)

Ropné pole Juganskněftěgaz v Západní Sibiři (ilustrační foto) Zdroj: Rosneft

Cena ropy jako by ignorovala nepokoje na Blízkém východě či stále větší izolaci Ruska, které je druhým největším producentem černého zlata. Cena ropy Brent tento týden spadla na třináctiměsíční minimum 102,37 dolaru za barel. Včera se ale vracela ke 104 dolarům za barel. Ještě v červnu stála téměř 115 a loni v srpnu i 117 dolarů.

Ačkoli někteří komoditní obchodníci zůstávají obezřetní, většina z nich si z geopolitického napětí nedělá velkou hlavu a věří, že světové dodávky ropy zůstanou bezproblémové. „Ropný trh se dnes jeví lépe zásoben, než se očekávalo,“ uvedla tento týden Mezinárodní energetická agentura (IEA).

Cena ropy Brent na trhu ICECena ropy Brent na trhu ICE | E15

Hodně pomáhá rostoucí produkce v Severním moři a ve Spojených státech. Americké ministerstvo energetiky uvedlo, že největší ekonomika světa v červenci v průměru těžila 8,5 milionu barelů denně. To je nejvíce od roku 1987.

IEA také snížila očekávanou spotřebu ropy na příští rok vlivem slabšího růstu Číny a Ruska. Cena černého zlata by tak mohla jít i níže. „Ropa Brent prolomila některá minima a v dohledné době není vyloučené ani otestování hranice 100 dolaru za barel,“ citoval deník Financial Times analytiky společnosti JBC Energy.