Ceny ropy stouply kvůli zprávě o poklesu zásob benzinu v USA

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes výrazně stouply, protože zpráva o prudkém poklesu zásob benzinu ve Spojených státech signalizovala zvyšující se poptávku po pohonných hmotách. K růstu cen přispěly rovněž spekulace o brzké dohodě předních těžařů na zmrazení produkce ropy.

Cena severomořské ropy Brent vykazovala krátce po 17:00 SEČ nárůst o více než tři procenta na téměř 41 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala přes čtyři procenta a nacházela se těsně nad 38 dolary za barel.

Americký Úřad pro energetické informace (EIA) dnes oznámil, že zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden stouply o 3,9 milionu barelů na nové rekordní maximum 521,9 milionu barelů. Zásoby benzinu se však snížily o 4,5 milionu barelů, což představuje jejich nejprudší týdenní pokles za téměř dva roky.

„Benzin je hvězdou dnešní show. Přetrvávající silná poptávka vedla k výraznému úbytku zásob benzinu, a to navzdory vyšší produkci rafinerií,“ uvedl podle agentury Reuters analytik komoditního trhu Matt Smith ze společnosti ClipperData.

Nigerijský tisk dnes s odvoláním na jednoho z představitelů iráckého ropného průmyslu informoval, že přední producenti ropy budou o zmrazení těžby jednat 20. března v Moskvě. Ruské ministerstvo energeticky nicméně později uvedlo, že o termínu a místu schůzky zatím nebylo rozhodnuto.