Ceny ropy vystoupily na pětitýdenní maxima, Brent je za 48 dolarů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Lama Energy Group

Světové ceny ropy se dnes vyšplhaly na pětitýdenní maxima, severomořská ropa Brent se tak dostala nad 48 dolarů za barel. Na trhu se intenzivně spekuluje o případných krocích, které by velké těžební země mohly přijmout na podporu cen. K růstu cen podle obchodníků přispěla i zpráva o poklesu zásob suroviny v klíčovém americkém překladišti Cushing.

Krátce po osmnácté hodině vykazovala cena Brentu nárůst o zhruba 2,5 procenta na 48,15 dolaru za barel. Za poslední tři obchodní seance si tak Brent připisuje zhruba deset procent. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu přidávala zhruba 2,6 procenta na 45,65 dolaru za barel.

K dnešnímu růstu cen přispěla slova ruského ministra energetiky Alexandra Novaka, podle kterého Rusko jedná se Saúdskou Arábií a dalšími velkými producenty ropy o nastolení rovnováhy na světovém trhu s touto strategicky důležitou surovinou. Saúdskoarabský ministr energetiky Chálid Fálih již minulý týden uvedl, že členové ropného kartelu OPEC budou v rámci zářijového zasedání jednat s nečlenskými zeměmi o krocích na podporu cen.

Graphical visualization of market data.Dlouhodobý vývoj ceny ropy Brent za barel

Analytici však pochybují, zda některé producentské země, například Írán, budou v zájmu podpory cen ochotny zastavit boj o podíl na trhu. Už v dubnu totiž ztroskotal pokus o zmrazení těžby na lednových úrovních. Saúdská Arábie trvala na tom, aby se k dohodě připojil rovněž Írán. Ten ale účast vyloučil, protože se po zrušení mezinárodních sankcí snaží zvýšit produkci ropy na dřívější úrovně.