České akcie ztratily koncem léta v analytických zprávách na lesku

Pražská burza

Pražská burza Zdroj: Tomas Novak/Euro

Růstová skepse a varování před investorskými pastmi, taková byla hlavní poselství zářijových analytických doporučení na adresu domácích akciových titulů. Třetina reportů radila burziánům vyklízet pozice, a dokonce v každém třetím doporučení experti seškrtali očekávaný výnos akcií. Středobodem analytických předpovědí se stal ČEZ. Na akciích polostátní energetiky prý investoři minimálně do roka nezbohatnou.

V průměru o 25 procent snížili experti během září své roční cílové ceny pro akcie ČEZ. Nejdále zašla Deutsche Bank, podle německého scénáře se budou akcie polostátní energetiky počátkem října příštího roku obchodovat za 450 korun. investoři by tak do roka přišli o deset procent ze současné ceny. Doposud přitom banka předpokládala roční cílovou cenu 580 korun za akcii.

„Během příštích tří let očekáváme až třetinový pokles zisku. Férové ocenění ČEZ vidíme v ročním horizontu na cílové ceně 523 korun. Toto ocenění je nicméně neatraktivní ve srovnání s průměrem celého sektoru,“ uvádí analýza dalšího z energetických skeptiků, zámořské banky Goldman Sachs. Její analytici věští akcii mírný zisk, ještě do poloviny září však finančníci počítali s tím, že ČEZ do roka podraží na 700 korun. Při současném nákupu by si tak burziáni přišli na čtyřicet procent.

Za 803 korun se budou za rok obchodovat akcie Pegasu Nonwovens podle J&T Banky – investoři by tak ztratili takřka sedm procent

Investory prý nepotěší ani výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens. „Jeho akcie doporučujeme prodat s cílovou cenou 819 korun,“ uvedl Josef Němý z Komerční banky. Za 803 korun se pak budou za rok obchodovat akcie Pegasu podle J&T Banky, investoři by tak tratili takřka sedm procent. Kvůli předpokladu nevýhodného vývoje kurzu pak Česká spořitelna snížila cíl pro CME, za rok prý bude jedna mediální akcie k mání za 55 korun, tedy mírně nad aktuální cenou.

Solidní budoucnost naopak předpovídají experti akciím telekomunikační firmy O2. Česká spořitelna koncem září od základů přepsala její růstový scénář a z dosavadních 109 korun zvýšila roční cílovou cenu akcie na 236 korun, kupcům tak nabídla desetiprocentní výnosovou vábničku. Ještě optimističtěji se tváří banka J&T, její odborníci předpokládají růst akcie dokonce o patnáct procent.

Vybraná investiční doporučení pro české akcie v září 2015
datumtitulanalytický důmcílová cena (v korunách)doporučení
29.9.O2Česká spořitelna236držet
29.9.ČEZČeská spořitelna580akumulovat
28.9.ČEZDeutsche Bank450držet
21.9.VIGCredit Suisse866neutral
2.9.O2J&T Banka246koupit

Pramen: monitoring E15