Čína má zájem o ropu z USA, po zrušení restrikcí zadala první objednávku

Ropný tanker

Ropný tanker Zdroj: CC BY 2.0; Roel Hemkes

Zrušení skoro čtyřicetiletého zákazu vývozu americké ropy využila Čína. Státní rafinerie Sinopec si objednala ze Spojených států svých prvních 600 tisíc barelů této suroviny. Tento objem by sám o sobě celkovou čínskou poptávku neuspokojil na déle než dvě hodiny, obchod nicméně naznačuje, že Peking myslí diverzifikaci energetických zdrojů vážně.

Podle agentury Reuters může tato dodávka předznamenat stabilní proud ropy z USA do Číny. Pravidelným dodávkám může také napomoci skutečnost, že společnost Sinopec má na Amerických Panenských ostrovech pronajaty skladovací nádrže, kde lze americkou lehkou ropu smíchat například s tou venezuelskou, jež je svým složením výrazně hustší. Výsledná směs by lépe odpovídala té, která se v Číně obvykle využívá.

„Export americké surové ropy je dobrou zprávou pro globální trh. Umožňuje rafineriím v Asii a Pacifiku zbavit se závislosti na několika málo dodavatelích,“ cituje agentura Reuters svůj zdroj ze společnosti Sinopec. „Naše skladovací kapacity v Karibiku nám pomohou v přizpůsobení se nové situaci,“ dodal.

První dodávka pro Sinopec ovšem zamíří do Číny přímo, bez „zastávky“ v karibských nádržích. Vzhledem k nízkým cenám ropy není jinak její dovoz až ze Spojených států do ostatních oblastí světa, jako je například Evropa, příliš rentabilní. Sinopec by ale v budoucnu mohl těžit také z úspor z rozsahu, jelikož jde o druhého největšího zpracovatele ropy na světě.

Vývoj cen ropy: