Čína ukončila roční burzovní blokádu. Na trh míří pět nových firem

Šanghaj (ilustrační foto)

Šanghaj (ilustrační foto) Zdroj: Profimedia.cz

Čína schválila vstup pěti firem na domácí akciové trhy. Ukončila tak déle než rok trvající zmrazení primárních emisí akcií (IPO). Čínské úřady zastavily primární emise loni v říjnu v rámci reforem, jejichž cílem je vymýtit akciové podvody a obnovit důvěru v domácí burzy.

Dlouho očekávaný krok je příznivou zprávou pro více než 750 podniků, jejichž žádosti o primární emise nyní leží na stolech čínských regulátorů. Investoři se však obávají, že nové emise povedou k poklesu poptávky po současných akciích.

„Tento krok je v souladu s očekáváním. Dříve či později musel přijít. Zdá se, že regulátoři dělají maximum, aby zabránily jeho negativním dopadům na trh,“ řekl ke schválení pěti primárních emisí analytik Jü Kchaj z makléřské společnosti Aerospace Securities.

Upozornil, že pouze jeden z pěti podniků uvede své akcie na šanghajskou burzu, na které se obchoduje s většinou předních čínských společností. Zbývající čtyři vstoupí na burzu v Šen-čenu, na níž jsou registrovány spíše menší podniky.

Čínské úřady již minulý měsíc uvedly, že v lednu by mohlo dokončit proces registrace na akciových trzích zhruba 50 podniků.