Čínské penzijní fondy začnou investovat do akcií dva biliony jüanů

čínské akciové trhy

čínské akciové trhy Zdroj: ctk/AP

Penzijní fondy v Číně začnou co nejdříve investovat dva biliony jüanů (zhruba 7,5 bilionu korun) do akcií a dalších aktiv, aby zvýšily své investiční výnosy, uvedli vysocí představitelé čínské vlády.

Čína již minulý týden oznámila, že umožní penzijním fondům podléhajícím místním vládním úřadům začít investovat na akciovém trhu, který se v poslední době potýká s problémy kvůli obavám ohledně zpomalování růstu čínské ekonomiky.

„Co nejdříve oficiálně zahájíme investiční operace,“ uvedl náměstek čínského ministra financí Jü Wej-pching. Fondy budou moci investovat do akcií a akciových fondů až 30 procent svých prostředků, ostatní peníze by měly směřovat například do dluhopisů, nástrojů peněžního trhu, či velkých projektů v oblasti infrastruktury, píše agentura Reuters.

Náměstek ministra lidských zdrojů a sociální péče Jou Ťün uvedl, že z investic penzijních fondů budou těžit čínské finanční trhy i celá čínská ekonomika.

Upozornil však, že úkolem penzijních fondů není podpora či záchrana akciových burz. Dodal, že vláda zajistí bezpečnost investic penzijních fondů pomocí jejich diverzifikace.