Devizové intervence nekončí, ČNB nezvýší ani rekordně nízké sazby

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Guvernér ČNB Miroslav Singer Zdroj: Martin Pinkas, Euro E15

Bankovní rada České národní banky oznámila, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. Zároveň rada nechala úrokové sazby na historických minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013. Rozhodnutí rady opětovně kritizoval prezident Miloš Zeman.

Bankovní rada zopakovala, že závazek ohledně kurzu koruny považuje za jednostranný. To znamená, že ČNB bude bránit posílení koruny pod 27 korun za euro pomocí intervencí, tedy prodejem korun a nákupem cizích měn.

Při oslabení koruny nad 27 korun za euro ČNB nechá kurz pohybovat podle nabídky a poptávky na devizovém trhu. Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu centrální banka tehdy působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur.

Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh. Bankovní rada již dříve oznámila, že neukončí režim devizových intervencí dříve než ve druhém pololetí 2016.

Asociace exportérů je spokojena
Oceňujeme stabilní postup ČNB v plnění jejího slibu ve vztahu ke koruně, který vedl ke stabilizaci trhu a přinesl jistotu a stabilitu pro české exportéry. Česko je ve velké míře závislá na exportu a rozhodnutí ČNB o intervenci a stabilizaci české koruny na úrovni vyšší, než je 27 korun za euro, přineslo pro české exportéry dostatek klidu v plánování svých podnikatelských záměrů a ekonomických rozvah, minimálně ve střednědobém horizontu,“ říká předseda Asociace exportérů Jiří Grund.
„Mimo značné přínosy, vyplývající ze současného kurzu koruny, zaznamenávají čeští exportéři i úspory za tzv. zajišťování kurzu, které bylo v minulosti obvyklé,“ dodává Grund.

„Intervence v Česku už fungují poměrně dlouho. V době, kdy se zavedly, panovalo přesvědčení, že zhruba za rok a půl mohou skončit. Tento termín konce se neustále posouvá dále a dále. Prozatím není stanovený jasný termín. V současnosti se mluví o roku 2016, ale je možné, že termín se bude opět a opět posouvat až do roku 2017,“ uvádí analytik Home Credit Michal Kozub.

Podle Michal Brožky z Raiffeisenbank se nicméně ekonomika vyvíjí blízko očekávání. „To znamená, že inflace je velmi nízká, zatímco ekonomika roste. ČNB tak prozatím bude zřejmě ujišťovat trh o odhodlanosti udržovat korunu slabou nejméně do druhé poloviny roku 2016 a ochotě zasáhnout dalším oslabením v případě potřeby. Zmínit může opět možnost použití dalších nestandardních nástrojů,“ uvádí