Evropským a americkým akciím pomohla Čína

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Akcie na burzách v západní Evropě navázaly na pondělní růst a jejich hlavní index vystoupil na nejvyšší úroveň za více než pět měsíců.

Západoevropské trhy podpořila statistika z Číny, která ukázala, že tamní ekonomika pokračuje ve svižném růstu, i když poptávka ve světě kvůli krizi v Evropě klesla. Čínské akcie přidaly více než čtyři procenta, což je největší skok za více než dva roky.

Panevropský index FTSEurofirst 300 podle předběžných údajů zpevnil o 0,7 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 1033,18 bodu. Tak vysoko byl naposledy začátkem loňského srpna. Důležité je, že index uzavřel nad úrovní 1028 bodů, což je klíčová hranice odporu. Její překonání je podle technické analýzy signálem k dalšímu růstu.

Americké akcie zahájily zkrácený týden růstem, k němuž také hodně přispěla statistika z Číny. Trh naopak nechal bez povšimnutí hromadné snížení úvěrového ratingu asi poloviny zemí eurozóny, k němuž na konci minulého týdne přistoupila agentura Standard & Poor's.

Čína oznámila, že její ekonomika v závěru loňského roku zpomalila na 8,9 procenta, což byl nejpomalejší růst za dva a půl roku. Výsledek byl však nepatrně lepší, než čekali analytici. Ve třetím čtvrtletí růst čínské ekonomiky dosáhl 9,1 procenta.

Solidní růst čínské ekonomiky podle většiny analytiků zaručuje, že se celosvětově udrží vysoká poptávka po komoditách. Proto byl zájem například o akcie těžebních společností, dobře se ale prodávaly také automobilky.