Globální akcie se přehouply do medvědího trhu, od loňska ztratily pětinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Světové akcie se oficiálně dostaly do fáze "medvědího trhu", jak techničtí analytici říkají dlouhodobému trendu poklesu. Globální akciový index MSCI dnes ztratil ze svého maxima z loňského května už přes 20 procent a sestoupil na minimum od července 2013.

Analytici tradičně označují 20procentní pokles z maxim za „medvědí trh“, jehož dominantním trendem je pokles. Liší se to od krátkodobějších korekčních poklesů během „býčího trhu“, kdy naopak převládá rostoucí trend. Do „býčího trhu“ vstoupily světové akcie v únoru 2009 a trend růstu skončil v první polovině loňského května.

Index MSCI zvaný oficiálně All-Country World Index od počátku roku klesl o více než 12 procent. Světové akcie sráží vytrvalý propad cen ropy a zpomalování ekonomického růstu v Číně a dalších zemích. Dnes globální index MSCI ztrácí 2,6 procenta. Pokud se dosavadní lednová ztráta udrží, bude to nejhlubší měsíční pokles od října 2008, kdy krachem banky Lehman Brothers eskalovala globální finanční krize.

Vývoj All-Country World IndexZdroj: msci.com

K propadu světových akcií odpoledne podstatně přispěly americké trhy. Indexy Wall Street v polovině obchodování klesaly o více než 2,5 procenta a největší ztráty vykazoval energetický sektor. Jeho akcie srážel propad cen ropy na další minima za téměř 13 let.

„Pozornost se dál zaměřuje na pokles cen ropy, který ve Spojených státech ukazuje na zpomalování ekonomického růstu a možná i na stagnaci,“ řekl agentuře Reuters ekonom Peter Cardillo z newyorské firmy First Standard Financial.

Prudce dnes klesly už akcie v Asii i v Evropě. Hlavní index japonské akciové burzy Nikkei 225 se propadl o téměř čtyři procenta a uzavřel nejníže od října 2014. Mohutný propad postihl také akcie v Hongkongu, naopak v Šanghaji byl pokles cen relativně mírný.

Index FTSEurofirst 300Zdroj: euroinvestor.com

Evropský index FTSEurofirst 300 dnes sestoupil o 3,4 procenta na minimum od října 2014. Zaznamenal tím nejhorší denní ztrátu od loňského srpna, kdy světové trhy srážely propady čínských akcií.

Investory kromě poklesu cen ropy znepokojují rovněž vyhlídky světové ekonomiky, zejména kvůli zpomalujícímu růstu v Číně. Mezinárodní měnový fond (MMF) v úterý snížil odhad růstu globální ekonomiky na letošní i příští rok. Hlavní ekonom MMF Maurice Obstfeld nicméně uvedl, že reakce finančních trhů na zpomalování hospodářského růstu v Číně a na pokles cen ropy je možná přehnaná.