Investoři se obávají "běsnění" na burzách. Investiční esa varují před bublinou

Ceny akcií na newyorské burze už připomínají technologickou bublinu.

Ceny akcií na newyorské burze už připomínají technologickou bublinu. Zdroj: Profimedia

Známky obav na Wall Street rostou kvůli vysokému počtu nakažených koronavirem v USA, vyhlídkám na pomalé oživení a rostoucí politické nejistotě. 

Minulý týden, kdy americké burzy stagnovaly, investoři vložili do dluhopisů sumu 24,5 miliardy dolarů, což je třetí největší přítok peněz vůbec. Naopak stáhli z akcií 3,8 miliardy dolarů, uvádí Bank of America Global Research. 

Přibývají rovněž varování před příliš rychlým růstem od investičních titánů. V minulých dnech miliardář Mark Cuban uvedl, že nynější růst burz má všechny znaky technologické bubliny z přelomu tisíciletí. „V určitých ohledech je to rozdílné kvůli Fedu (americká centrální banka) a likviditě,“ uvedl pro CNBC Cuban a vzápětí dodal: "V zásadě je to však velmi podobné".

Podobně se vyjádřil šéf Doubleline Capital Jeffrey Gundlach, kterému se přezdívá dluhopisový král. Růst burz tažený pár tituly a šílené nakupovaní akcií ze strany drobných investorů je podle něj příkladem růstu burz, který se však odehrává během dlouhodobého poklesu. Současné dění přirovnal k roku 1999, což byl rok před splasknutím technologické bubliny, což vedlo ke zřícení cen internetových a biotechnologických společností.

V současnosti je to však podle něj „mohem horší, protože nemáme možnosti dál snižovat sazby“. Zároveň byly podle něj už použity veškeré nástroje, které jsou určené pro boj s ekonomickými problémy.

Na trhu panují rovněž obavy z toho, že současný prudký růst amerických burz táhne jen malá skupina technologických kolosů. Facebook, Amazon, Apple, Microsoft a Google, což je pět největších amerických korporací, představuje podle studie banky Goldman Sachs v současnosti 22 procent z celkové tržní hodnoty pěti set nejvýznamnějších amerických firem, které jsou součástí indexu newyorské burzy S&P 500.