Divoké nákupy ženou akcie k novým rekordům. Wall Street je nejdražší od bubliny dot-com

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech

Wall Street - sice s roučkami, ale i tak na rekordech Zdroj: Reuters

Divoké nákupy ženou akcie k novým rekordům. Wall Street je nejdražší od bubliny dot-com
Divoké nákupy ženou akcie k novým rekordům. Wall Street je nejdražší od bubliny dot-com
Burza Nasdaq, ilustrační foto
4
Fotogalerie

Živelný pandemický růst akcií dosáhl svého dalšího mezníku. Technologický index Nasdaq si zkraje týdne sáhl na nový historický rekord ležící o bezmála půldruhého procenta výše než v předvečer rozšíření globální koronavirové nákazy. Investoři jsou tak momentálně ochotni platit za akcie amerických firem vzhledem k jejich očekávaným výdělkům nejvyšší ceny od jara roku 2001.

Právě v roce 2001 se začala drolit jedna z největších burzovních bublin všech dob jménem dot-com.

„Akciový trh se zcela odtrhl jak od makroekonomického vývoje, tak od hospodářských výsledků firem. Na makroúrovni uvidíme v radě ekonomik největší propad v historii, u firem můžeme očekávat propad zisku průměrně mezi dvaceti a šedesáti procenty,“ říká portfolio manažer investiční společnosti Amundi Petr Zajíc. Na dosah od své předkrizové úrovně je navzdory temným vyhlídkám ekonomik rovněž index S&P 500. „Fundamenty a akciové trhy jsou teď dva odlišné světy,“ dodává i šéf Asociace pro kapitálové trhy Martin Řezáč. 

Americké technologické akcie podražily od pandemického vrcholu během posledních břenových dní o 47 procent, o bezmála čtyřicet procent pak v průměru vzrostly ceny pěti stovek akcií firem z indexu S&P. „Za vším musíme hledat masivní a bezprecedentní monetární stimuly klíčových centrálních bank v čele s americkým Fedem. Je velice pravděpodobně, že bez programů nákupů aktiv by byly akciové trhy podstatně níže,“ zdůrazňuje analytik Consequ Michal Stupavský. 

Podle několik dnů staré veřejně dostupné analýzy společnosti Yardeni Research řízené ekonomem a analytikem Edwardem Yardenim jsou nyní investoři za jeden dolar zisků zámořských firem očekávaných v příštích dvanácti měsících ochotni zaplatit bezmála 23 dolarů. To je zároveň takřka dvakrát více než za akcie firem z rozvíjejících se trhů, či takřka o třetinu více než na burzách v eurozóně. 

„Napumpování bilionů dolarů a eur do ekonomik ze strany centrálních bank a vlád může zabránit nedostatku likvidity jako v minulé krizi, avšak jako vedlejší efekt toto nafouklo bublinu na akciových trzích. Její splasknutí může být i bolestivější než poklesy z března letošního roku,” dodává Petr Zajíc. Světové akcie jsou aktuálně pohledem indexu MSCI World zhruba devět procent pod svým přepandemickým vrcholem.