Investoři vyprodávají před setkáním G20 čínské akcie, spadly o šest procent

Čínské akcie

Čínské akcie Zdroj: ctk/AP

Čínské akcie dnes ztratily více než šest procent a smazaly část zisků z nedávného oživení. Den před zahájením zasedání nejvyšších finančních činitelů skupiny zemí G20 tak utrpěl čínský trh nejhlubší ztrátu za poslední měsíc.

Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, dnes klesl o 6,14 procenta na 2918,75 bodu. Šanghajský index Shanghai Composite ztratil 6,4 procenta, nejvíce od 26. ledna. Oslabily rovněž akcie v Hongkongu.

Investoři prodávali, aby si vybrali zisky z nedávného vzestupu. Trh čeká na vodítka od globálních lídrů, kteří se v pátek scházejí v Šanghaji. Očekává se, že klíčovými tématy diskusí budou nynější otřesy na trzích a útlum ekonomik rozvíjejících se zemí v čele s Čínou.

Akciový index CSI300Zdroj: Bloomberg

Čínské akcie ztratily od poloviny loňského roku téměř polovinu hodnoty a od té doby zaznamenávají pokusy o oživení, vedené podpůrnými kroky vlády a regulačních orgánů. Propad čínských akcií spolu s devalvací kurzu jüanu ve druhém pololetí minulého roku podkopal stabilitu na světových trzích a zvýšil obavy z dopadu zpomalování čínské ekonomiky, která je druhá největší na světě.

Po sestupu na minimum za 14 měsíců ve druhé polovině ledna ale čínské burzy oživují. Od té doby získaly do středy zhruba deset procent a jejich růst přispívá k oživování akcií ve světě.