Japonská burza čeká na nabídku akcií státního poštovního giganta

Japonská burza

Japonská burza Zdroj: ctk

Japonskou burzu na podzim čeká největší událost posledních let. Začátkem listopadu nabídne tokijská vláda investorské veřejnosti formou primárního úpisu (IPO) akcie mamutího státního konglomerátu Japan Post Holdings v hodnotě odhadované kolem půldruhého bilionu jenů, tedy v přepočtu kolem 300 miliard korun. Země vycházejícího slunce tak přivítá největší IPO od roku 1998.

Vláda prodává v podniku zaměstnávajícím kolem čtvrt milionu lidí přibližně desetiprocentní podíl. Holding sestává z poštovního operátora Japan Post, který je v Japonsku jedním z největších zaměstnavatelů, bankovní Japan Post Bank spravující nejvíce vkladů v zemi, a pojišťovací Japan Post Insurance.

Podle předpokládaného ocenění akcií uvedeného v emisním prospektu by se hodnota těchto firem na burze blížila k 14 bilionům jenů, tedy třem bilionům korun. Vláda už dostala pro transakci zelenou od tamního regulátora.

Na své si přijdou i přespolní hráči, zatímco zhruba 80 procent akcií hodlá Tokio nabídnout japonským investorům, a to především z řad domácností, zbývající pětina má být podle prospektu prodána do zahraničí. „Chystané IPO je důležitým krokem v privatizaci státního majetku, doufáme, že povzbudí obyvatelstvo v chuti investovat své úspory,“ řekl generální tajemník tokijského kabinetu Jošihide Suga.

Primární emise akcií je vyvrcholením privatizačních záměrů, které už před deseti lety nastínil tehdejší premiér Japonska Džunčiró Koizumi. Rozhodující část výnosu z prodeje akcií získají fondy zaměřené na rekonstrukci území na severovýchodě země, které v roce 2011 poničily katastrofální zemětřesení a záplavy.

Akcie vstoupí na tokijskou burzu 4. listopadu a na parketu přibudou celkem tři tituly zahrnující akcie holdingu, banky a pojišťovny. Trio otevíracích cen je známo do 26. října. Burzovní prospekt nabízí orientační ceny od 1350 jenů (270 korun) za akcii holdingové společnosti po 2150 jenů (430 korun) v případě Japan Post Bank. Hlavním organizátorem IPO je japonská banka Nomura.