Regulatorní hlášení Křetínského fondu Vesa poslalo akcie nizozemské pošty výrazně nahoru

Doručovatel nizozemské pošty PostNL

Doručovatel nizozemské pošty PostNL Zdroj: PostNL

Daniel Křetínský ovládá fond Vesa Equity Investment společně s Patrikem Tkáčem. Fond se zaměřuje na investice na veřejných akciových trzích.
2
Fotogalerie

O osm procent nahoru posílily v pátek akcie nizozemské poštovní a logistické společnost PostNL. Důvodem je oznámení, které se objevilo na stránkách Evropské komise. To nejspíš u řady investorů vzbudilo očekávání, že fond Vesa Equity Investment, který vlastní podnikatelé Daniel Křetínský a Patrik Tkáč, chce celou firmu kompletně ovládnout. Podle samotné poštovní firmy a fondu však jde jen o technickou záležitost v souladu s regulacemi Evropské unie.

Komise na svém webu uvádí, že obdržela hlášení o navrhovaném spojení podniků Vesa Equity Investment a PostNL. „Podnik Vesa získá ve smyslu čl. 3 odst. 1 písm. b) nařízení o spojování výhradní kontrolu nad celým podnikem PostNL. Spojení se uskutečňuje nákupem podílů,“ uvádí se v notifikaci.

Fond Vesa, který se zaměřuje na investice na veřejných akciových trzích a drží portfolio v hodnotě několika desítek miliard korun, v současnosti vlastní v nizozemské společnosti přes 25 procent akcií. To z něj dělá jednoznačně největšího akcionáře. Nabízí se tak možnost, že chce koupit i zbytek akcií. Podle vyjádření samotné firmy PostNL však je oznámení určené Evropské komisi pouze technickou záležitostí, která vyplývá z velikosti podílu Vesy. 

„Je to formální, technický krok,“ uvedl mluvčí PostNL. „S Vesou jsme v pravidelném kontaktu a její vlastníci podporují současnou strategii PostNL,“ dodal.

Krok vyplývá ze skutečnosti, že přestože Vesa vlastní „jen“ 25 procent, valných hromad se nezúčastňují všichni akcionáři, což z fondu prakticky dělá většinového majitele firmy. Například na poslední valné hromadě letos v dubnu se zúčastnili jen vlastníci necelých 50 procent hlasovacích práv.

O technickou záležitost jde i podle analytiků nizozemské banky ING. „Reakce ceny akcií na zprávu nám přijde přehnaná,“ uvedli ve svém komentáři.

Ve stejném duchu se následně v reakci na dotaz E15 vyjádřil i Daniel Častvaj mluvčí fondu Vesa a dalších podniků ovládaných Křetínským a Tkáčem: „Toto regulatorní hlášení by nemělo být interpretováno jako pokus o získání kontroly nad podnikáním PostNL,“ uvedl mluvčí. Dodal, že jde jen o formální notifikaci v souladu s regulacemi EU.

Akcie PostNL se v pátek obchodovaly za 3,10 eura, tedy o přibližně osm procent výše v porovnání se čtvrtečním závěrečným kurzem.

Očima guvernéra: Stagflace:

Video placeholde
Očima guvernéra: Stagflace • Videohub

V porovnání se začátkem roku je však cena přibližně o pětinu nižší. Důvodem je ochlazení zájmu o přepravu balíků po předchozím boomu e-commerce během pandemie koronaviru. Na hospodaření PostNL také negativně doléhají rostoucí personální náklady a také výdaje na energie a pohonné hmoty. 

Nizozemská PostNL není jedinou poštovní firmou, v níž drží fond Vesa podíl. Vlastní také okolo 21 procent akcií v britské Royal Mail. Kromě toho fond Vesa investoval také do akcií maloobchodních řetězců Sainsbury’s (Británie), Casino Guichard-Perrachon (Francie), Fnac Darty (Francie) a Foot Locker (USA). Má také podíl ve francouzské televizní společnost TF1 a německé Aareal Bank.

Poznámka redakce: Daniel Křetínský a Patrik Tkáč jsou spolumajiteli společnosti Czech News Center, která vydává deník E15 a provozuje web E15.cz.