Madrid se stává nejvýnosnějším z hlavních světových trhů

Madrid (ilustrační foto)

Madrid (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.5 w:es:Usuario:Barcex

Globálním investorským konzervativcům vyrostlo v Evropě nové útočiště. Je jím španělský akciový trh, který momentálně nese nejatraktivnější dividendy nejen napříč starým kontinentem, ale suverénně poráží i zbytek vyspělého akciového světa. Místní index IBEX 35 láká kapitál na bezmála pětiprocentní výnos, tedy dvojnásobek toho, na kolik si investoři přijdou na Wall Street. Velké společnosti se totiž topí v hotovosti, kterou neváhají vyplatit akcionářům.

Zatímco španělská ekonomika stále bojuje s přívlastkem recesní, výdělky největších hráčů utěšeně rostou. Jen během prvního pololetí tak dvě třetiny firem z indexu navýšily svou dividendu a soudě dle expertů, bude ještě lépe. Trh podle konsensu agentury Bloomberg letos očekává, že se zisk na akcii firem z indexu IBEX 35 zvýší z 460 na 625 eur. „Růst zisků a hotovostních toků velkých firem umožní přinejhorším zachovat dnešní výši dividend,“ uvádí šéf burzy v Madridu David Galán pro list Cinco Días.

V situaci nejasných hospodářských vyhlídek země totiž akcionáři před růstem preferují dividendové inkaso. „Vysvětlením nadprůměrného dividendového výnosu může být nedostatek investičních příležitostí firem, které tak dávají peníze svým akcionářům, místo aby je vložily do budoucí expanze,“ míní Pavel Sobíšek z UniCreditu. Rizikem pro investory zůstává silné zastoupení bank v indexu. „V souvislosti se zátěžovými testy existuje nezanedbatelné riziko odpisů majetku,“ dodává Josef Němý z Komerční banky.

Ke škodě investorů nepatří trh v Madridu ani k nejlacinějším. „Ceny španělských akcií už obsahují všechny možné dobré zprávy i něco navíc,“ uvádí Roland Kaloyan ze Société Générale. Aktuálně se firmy z hlavního španělského burzovního indexu obchodují za dvaadvacetinásobek svého ročního zisku, tedy takřka o třetinu dráže než americké akcie.