Možnost celosvětového propadu akcií stoupla, varují analytici

Burza

Burza

Pravděpodobnost celosvětového propadu cen akcií nyní výrazně vzrostla, ale hloubka a začátek poklesu nejsou zatím zřejmé. Vyplývá to z ankety mezi akciovými analytiky. Globální propad akciových trhů by se podle nich přelil i do Česka. Varováním může být podle ekonomů pondělní nejprudší propad zlata za posledních 30 let, po němž následoval pokles cen některých komodit a největších akciových trhů.

„Po dosažení historických maxim amerických indexů je prostor pro korekci poměrně otevřený. Pondělní pokles byl první vlnou, která může v průběhu dubna a května pokračovat. Poslední makroekonomické údaje byly spíše zklamáním, nervozitu bude zvyšovat i jednání o americkém rozpočtu a dluhovém stropu,“ řekl analytik Fio banky David Brzek.

Vývoj indexu Dow Jones za posledních 5 letVývoj indexu Dow Jones za posledních 5 letVývoj indexu Dow Jones za posledních 5 let | Yahoo

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka si nemyslí, že trh čeká déletrvající pokles akciových a dluhopisových trhů. Náchylnost ke korekcím je ale nyní podle něj rozhodně nejvyšší za poslední měsíce. Tržní sentiment se změnil, trhy poměrně obtížně hledají důvody k dalším nárůstům. Epizody jako například poslední velké výprodeje komodit podle něho investorům na klidu nepřidávají. Na druhou stranu stále platí, že trh je přesycen hotovostí, kterou je třeba někam umístit a v prostředí historicky nízkých úrokových sazeb jsou kapitálové trhy stále lákavou variantou pro většinu investorů, dodal.

„Pokles nakonec vždy přijde, je jen otázkou kdy. V Evropě bych si letos osobně vsadil na to, že se bude lépe dařit akciím než státním dluhopisům,“ doplnil analytik Komerční banky Josef Němý. V USA je situace komplikovanější tím, že akciové indexy jsou blízko historického maxima a korekce by tak mohla přijít během několika měsíců. To je rizikem i pro evropské akcie, protože propad v USA mívá tendenci přelít se i na ostatní trhy.

Vývoj indexu S&P 500 za posledních rokVývoj indexu S&P 500 za posledních rokVývoj indexu S&P 500 za posledních rok | finanzen.net

Pražská burza by zřejmě kopírovala globální vývoj

České akcie se na rozdíl od světových indexů stále drží poměrně nízko. „Pokud ale přijde propad světových trhů, tak se obávám, že to tak jako tak plnou silou dopadne i na pražskou burzu,“ poznamenal. Akcie na pražské burze budou nepochybně velmi těsně reagovat na vývoj na západních trzích, případné korekce se tedy projeví i zde, souhlasil Hatlapatka.

Před propadem finančních trhů varoval analytik Next Finance Vladimír Pikora. „Na finančních trzích zejména kvůli nezodpovědnému chování světových centrálních bank existují mnohé paralelní cenové bubliny: Akcie, ropa, zlato, stříbro, asijské nemovitosti, evropské dluhopisy, euro. To vše je dražší, než odpovídá reálnému stavu ekonomiky. Situace připomíná rok 2008, kdy začínala silná krize a mnohé trhy taktéž byly nadhodnocené,“ upozornil.

Velký pád může být podle Pikory odstartován nějakým celkem nevinným narušením důvěry ve vývoj trhů, tedy článkem ve významném periodiku, neobratným výrokem některého významného politika nebo neobratným činem některé centrální banky. „Zdá se, že to nakonec bude právě počin centrální banky, co velký pád odstartuje. Konkrétně oznámení kyperské centrální banky z minulého týdne, že banka hodlá prodat své zásoby zlata. A zdá se, že frontální propad finančních trhů právě startuje,“ poznamenal.