Pilulka upsala akcie na burze. Zájem investorů byl enormní, nabídku převýšil pětinásobně

Skupina Pilulka

Skupina Pilulka Zdroj: Pilulka

Zakladatel sítě Pilulka.cz Martin Kasa
Spoluzakladatel sítě Pilulka Petr Kasa
3
Fotogalerie

Lékárenská skupina Pilulka, za níž stojí bratři Martin a Petr Kasovi, zakončila veřejnou nabídku svých akcií na pražském burzovním trhu Start. Zájem investorů byl emormní, nabízené množství akcií převýšil více než pětinásobně (o 536 procent). Pilulka akcie upsala za nejvyšší cenu v rámci stanoveného rozpětí. Obchodování s akciemi společnosti bude zahájeno 26. října za upisovací cenu 424 korun.

Pilulka upsala své akcie v celkovém počtu 725 040 kusů za cenu na horní hranici cenového rozpětí 350 až 424 korun. Hodnota společnosti po úpisu činí 1,06 miliardy korun. Společnost obdržela od investorů 307,417 milionu korun, což je dosud nejvyšší částka získaná v rámci úpisu na trhu Start.

„Pilulka je skvělá firma pro pražskou burzu, neboť v sobě kombinuje e-commerce a farmaceutický sektor, což je zvlášť nyní výborné spojení,“ uvedl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petra Koblic. Díky zájmu o primární úpis museli být někteří investoři v rámci přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům tzv. kráceni.

„Naším úkolem je zajišťovat firmám kapitál na straně jedné a investorům přinášet zajímavé investiční příležitosti na straně druhé. Toto propojení bezvadně zafungovalo u Pilulky. Budeme jí podporovat, až se rozhodne k přesunu na hlavní trh pražské burzy,“ uvedl partner Wood & Company Financial Services Jan Sýkora.

„Úspěchu Pilulky jsme od počátku silně věřili,“ doplnil generální ředitel Patria Finance Petr Jaroš. Současné období navíc podle něj urychluje změnu myšlení zákazníků, na což je Pilulka připravena. „Je skvělé, že teď ke svému růstu přizvala i nové investory. Těší mne obrovský zájem zejména našich privátních klientů,“ dodal.

Skupina lékáren Pilulka působí na českém, slovenském a rumunském trhu. Na konci srpna firma oznámila, že utržila v prvním pololetí 1,6 miliardy korun, meziroční nárůst činí 45 procent. Internetové tržby vzrostly meziročně o 68 procent, kamenné lékárny utržily o třetinu víc než ve stejném období loni.

Pilulka provozuje 155 kamenných lékáren v Česku, jednu kamennou lékárnu na Slovensku a internetové lékárny Pilulka.cz, Pilulka.sk a Pilulka.ro.

Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Regulované trhy jsou pro menší firmy prakticky nedostupné kvůli administrativě, která zvyšuje náklady vstupu na burzu. Jako poslední na něj o prázdninách vstoupila softwarová společnost eMan.