Potvrzeno: čínský hlad po zlatu překonal i Indii

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: phaser4 - sxc.hu

Zatímco celosvětová poptávka po zlatě se propadla o 15 procent, Číňanům ani loni nedošla chuť nakupovat tento drahý kov, a to v jakékoli formě. Na čínský hlad nestačila ani Indie, která poptávce po zlatě dlouho vládla. Potvrdily se tak dřívější odhady analytiků.

Čína loni dovezla 1066 tun zlata, Indie za ní s 975 tunami mírně zaostala, vyplývá z dat World Gold Council. Poptávka po zlatě všeho druhu meziročně posílila o 32 procent, nad tyčovým zlatem převažoval zájem o šperky. I Indický trh rostl o 13 procent.

Atraktivitu zlata v Číně zvyšují obavy ze zpomalující ekonomiky a bubliny na realitním trhu. Menší investoři navíc nemají v Číně mnoho jiných možností, například akciový index Shanghai Composite se totiž za poslední čtyři roky propadl o skoro 40 procent.

Poptávku v Číně a Indii neovlivňuje jen samotná chuť zákazníků nakupovat, ale i politika. Čína, kde do roku 2020 platil zákaz soukromého vlastnictví zlatých prutů a mincí, pokračuje v liberalizaci trhu s drahým kovem. Indie naopak loni kvůli snaze zamezit odlivu financí ze země dovoz zlata omezila. Snaha odradit Indy o nákupu zlata ale podle World Gold Council příliš neuspěla, v důsledku restrikcí bylo loni do země propašováno 200 tun zlata.

Poptávka po zlatě v roce 2013Poptávka po zlatě v roce 2013Poptávka po zlatě v roce 2013 | World Gold Council

Růst v Číně pomohl vyvážit propad zájmu jinde ve světě. Zatímco celosvětové prodeje zlatých prutů, mincí a šperků stouply o 21 procent, zájem o zlato na burzách spadl o 51 procent. Výsledkem je celkový propad globální poptávky o 15 procent. Na něm se podepsala i politika centrálních bank, které loni nakoupily 369 tun zlata, meziročně o 32 procent méně.

Slabá poptávka se odrazila i na mírném dvouprocentním poklesu produkce zlata. Těžba drahého kovu sice rostla, zpátky se ale držely společnosti specializující se na recyklaci zlata.

Vývoj ceny zlata (v dolarech za troyskou unci)Vývoj ceny zlata (v dolarech za troyskou unci) | E15