Pražská burza část zisků zase umazala. Posilovala hlavně Erste

Burza cenných papírů Praha

Burza cenných papírů Praha Zdroj: Pinkas Martin/Euro

České akcie letos vzrostly podle indexu PX o 5,14 procenta, když po úvodním výrazném posílení ve druhém čtvrtletí většinu zisku zase ztratily. Vyplývá to z výsledků pražské burzy. Nejvíce posílily akcie Erste Group, Unipetrolu a Pegas Nonwowens. Naopak výrazně propadly tituly NWR, Fortuny a CME.

„V prvním čtvrtletí české akcie nabraly na síle, ale velkou část zisků umazaly v průběhu druhého,“ řekl analytik společnosti Patria Tomáš Tomčány. Pražská burza se tak stále nedokázala dostat ze širšího pásma, kde je poslední čtyři roky.

Index PX si v úvodu roku připisoval zisk 12 procent, ale hranice 1050 bodů byla opět konečnou. „V posledních týdnech index o většinu letošních zisků přišel,“ doplnil analytik Fio Banky David Brzek.

Vývoj indexu PX za poslední rok:Graf 28. 6. 2015.Graf 28. 6. 2015. | vagaday@mf.cz

Vývoj indexu PX od počátku roku je uspokojivý v porovnání se stejným obdobím loni (2,04 procenta) a s letošním vývojem v zámoří (index S&P500 2,11 procenta). „Nestačí ale na dění v Evropě, kde akciové indexy rostly na trzích v eurozóně o 14 až 16 procent,“ uvedl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Při započtení dividend, jak to činí index PX-T, se akcie letos zhodnotily o osm procent. Před rokem to bylo o 4,8 procenta.

Poměrně výrazné rozdíly byly podle Brzka ve výkonnosti firem. Největším tahounem byly akcie Erste Group, které přidaly přes 30 procent. Pozitivně působil zlepšený výhled na ziskovost rumunské divize a především regulatorní změny a celkově lepší podnikatelské klima v Maďarsku. Hlinomaz ovšem připomněl, že kurz Erste byl na počátku roku stlačen očekáváním mimořádné celoroční ztráty Erste a zrušením dividendy za rok 2014. Erste se tedy vracela tam, kde se obchodovala o rok dříve.

Vývoj akcií Erste za poslední rok:Graf 28. 6. 2015.Graf 28. 6. 2015. | vagaday@mf.cz

Dále se dařilo akciím Unipetrolu (růst o 24 procent) s podporou levnější ropy či akciím Pegas Nonwovens (25 procent), jenž investorům nabízí kombinaci dividendy a růstu. Úspěšné bylo první pololetí i pro držitele akcií Komerční banky (8,2 procenta).

Nejhůře se podle Tomčányho vede malým titulům, jakými jsou akcie NWR (-60 procent), Fortuny (-31 procent) či CME (-30 procent). Z větších emisí ztrácely hlavně akcie ČEZ (minus šest procent) v situaci, kdy se ceny elektřiny pohybují poblíž historických minim. O téměř 17 procent přišly akcie pojišťovny VIG, které byly vyřazeny z prestižních indexů MSCI či Stoxx 600 Europe.

Vývoj akcií VIG za poslední rok:Graf 28. 6. 2015.Graf 28. 6. 2015. | vagaday@mf.cz

Za 30procentní ztrátou Fortuny jsou změna v dividendové politice a zhoršený výhled ziskovosti pro letošní rok. Přes oživení mediálního trhu tíží akcie CME vysoké náklady na obsluhu dluhu a především posilující dolar, který působí negativně na příjmy z trhů v Evropě. Ztráta NWR je pokračování velmi nepříznivé situace v uhelném sektoru a společnosti samotné, která ani po restrukturalizaci není schopna výrazně vylepšit své hospodaření, podotkl Brzek.

Hlinomaz upozornil na to, že vývoj NWR při haléřové hodnotě kurzu nelze seriózně hodnotit, protože drobná změna v haléřích je již velkou změnou v procentech. V případě Pivovarů Lobkowicz letošní zhodnocení o 8,3 procenta souvisí podle něj hlavně s úsilím ředitele společnosti získat majoritní podíl za cenu 205 Kč na akcii.