Provident upsal dluhopisy pro konkrétního zájemce

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

I poskytovatel půjček se musí nějak financovat a právě nebankovní instituce nejsou těmi, kterým banky rády půjčují peníze. Proto musí hledat peníze jinde, třeba přímo na finančním trhu. Britská matka českého Provident Financial nedávno upsala historicky první korunové dluhopisy v objemu 380 milionů korun. Podle informací deníku E15 šla celá emise jednomu konkrétnímu zájemci, který o ni dopředu projevil zájem.

Provident za tříleté a čtyřleté dluhopisy zaplatí investorovi úrok 8,5 a devět procent ročně. „K vydání dluhopisů jsme se rozhodli, abychom rozložili naše financování mezi více zdrojů, a mohli tak rozšířit naše podnikání. Kvůli finanční krizi v roce 2008 a současné vládní dluhové krizi v Evropě se výrazně snížila schopnost bank financovat velké společnosti, a to jak co do objemu, tak i délky úvěrů. V roce 2010 jsme proto zavedli dluhopisový program, který snížil naši závislost na bankovním financování, a nyní většina našich financí pochází z těchto dluhopisů,“ řekl E15 finanční ředitel firmy Krzysztof Adamski, autor dluhopisového programu.

Čtěte také:

Pozor na zprostředkovatele a oddlužovací firmy

Chris Wheeler: Přes 60 procent zákazníků Provident Financial jsou ženy

Provident Financial klesl v pololetí zisk o 15 procent

Mateřská International Personal finance vydala už čtyři emise, a to v eurech a rumunských lei. Celková hodnota dluhopisového programu činí miliardu liber (32 miliard korun). Provident se emisí korporátních bondů zařadil mezi spoustu firem, které tuto formu financování volí. Z velkých hráčů naposled vydává dluhopisy třeba Tipsport, který investorům zaplatí úrok dvanáct procent ročně.

Jednička v půjčkách pro domácnosti

Provident Financial je největším poskytovatelem krátkodobých hotovostních půjček domácnostem v Česku, kde působí od roku 1997. Jeho zázemí zajišťuje 650 zaměstnanců a 3300 obchodních zástupců. Výše půjčky se pohybuje od čtyř tisíc do padesáti tisíc korun. Společnost působí i v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a Mexiku. Firma je součástí finanční skupiny International Personal Finance obchodované od roku 1992 na londýnské burze.