Ratingové agentury drží rubl v šachu

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru.

Rubl zaznamenal další propad vůči dolaru. Zdroj: ctk

Rubl je po měsíci znovu na dně. Ruská měna se opět dotkla svého historického minima vůči dolaru. Stalo se tak poté, co ratingová agentura Standard & Poor’s ohodnotila ruské vládní dluhopisy jako „prašivé,“ neboť je poslala do pásma zvaného „junk“.

Stalo se tak poprvé po deseti letech a rubl po ratingovém řezu skokově propadl o bezmála šest procent. Jeden dolar tak stojí téměř 68 rublů. Odborníci soudí, že další nepříznivé verdikty agentur mohou následovat co nevidět.

Agentura S&P v pondělí v noci snížila hodnocení ruského dluhu na známku BB+. „Kolaps cen ropy a vojenský konflikt na Ukrajině dramaticky zhoršily fiskální pozici Ruska, na což musely reagovat i ratingové agentury,“ uvádí Jan Čermák z ČSOB. Minulý měsíc srazily rating Ruska i agentury Moody’s a Fitch, avšak na rozdíl od S&P jej zatím ponechaly na stupni BBB-, tedy v důvěryhodnějším investičním pásmu.

„Podobné kroky od ostatních agentur jsou na spadnutí,“ varuje Helena Horská z Raiffeisenbank. Moody’s i Fitch totiž své poslední reporty okořenily negativním výhledem, pokles hodnocení by tak byl dalším logickým krokem. S&P od Ruska letos namísto dosavadních 2,4 procenta očekává růst o pouhého půl procenta HDP. Ruský státní rozpočet by pak podle nového předpokladu agentury měl vykázat schodek 2,5 procenta. Inflace v zemi se má přitom letos zvýšit nad deset procent.

„Zareagují-li v dohledné době agentury Fitch a Moody’s stejně jako S&P, může Rusko záhy zcela vypadnout z investičního stupně, což může být pro řadu institucionálních investorů problém a budou muset zemi opustit,“ dodává Čermák. Velký problém s odlivem kapitálu má Rusko už nyní. Jen v loňském roce ze země podle ruské centrální banky odteklo 152 miliard dolarů, což je více než dvojnásobek stavu z roku 2013. Úprk kapitálu navíc zesiluje, takřka polovina této sumy totiž opustila Rusko až během posledního čtvrtletí loňského roku.