Ropa Brent po zprávě o shodě Moskvy a Rijádu stoupla nad 44 dolarů

Ropa, ilustrační foto

Ropa, ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Světové ceny ropy dnes dál výrazně rostou a severomořská ropa Brent se vyhoupla na pětiměsíční maxima nad 44 dolarů za barel. Trh reaguje na zprávu, podle níž se Moskva a Rijád před nedělní schůzkou ropných zemí v zásadě shodly na zmrazení produkce.

Brent v 17:55 SELČ posílil o čtyři procenta na 44,42 dolaru za barel, což byla nejvyšší úroveň od listopadu. Americká lehká ropa WTI zpevnila o tři procenta na 41,68 dolaru, nejvýše od 22. března. Ropa silně roste od konce minulého týdne a získala už za tu dobu kolem deseti procent.

Diplomatický zdroj z katarské metropole Dauhá dnes ruské agentuře Interfax řekl, že Rusko a Saúdská Arábie dosáhly shody ohledně zmrazení produkce. Oba největší světoví producenti ropy se rovněž údajně shodli, že konečné rozhodnutí nebude záviset na postoji Teheránu, který se po nedávném uvolnění protiíránských sankcí omezování produkce vzpírá.

Vývoj ceny ropy Brent

Trh v posledních dnech vsadil na to, že nedělní schůzka předních těžařských zemí v Dauhá dosáhne cíle dohodnout se na zmrazení produkce ropy na lednových úrovních. Dnešní zprávu ale berou analytici i obchodníci s určitou rezervou.

„Není to poprvé, co Rusové přišli s tvrzeními o brzké dohodě na zmrazení těžby,“ řekl agentuře Reuters analytik Gene McGillian z firmy Tradition Energy.

Trh nyní bude čekat na údaje o vývoji ropných zásob v USA. Oficiální údaje vyjdou ve středu odpoledne a analytici čekají další růst.

Vývoj ceny ropy WTI