Změna dodavatele energií: Nejvhodnější doba je v létě

.

. Zdroj: BOHEMIA ENERGY entity

Současná situace udělala vítr v peněženkách spoustě z nás. Ulehčit nám může například změna dodavatele energií. Tu je vhodné udělat právě v létě.

Prvním krokem by mělo být ověření, jaký druh smlouvy máte s dodavatelem energií uzavřený. Zda na dobu určitou nebo neurčitou. Od toho se budou odvíjet další kroky. U každého typu smlouvy jsou totiž jiné podmínky pro odstoupení od smlouvy.

Dále si připravte fakturu posledního vyúčtování. Podle ní se zjistí, jestli je změna dodavatele vůbec výhodná. Jakou úsporu vám změna přinese, si můžete spočítat přes nejrůznější nezávislé internetové kalkulačky.

„K porovnání doporučujeme webové stránky Energetického regulačního úřadu nebo portál TZB-info.cz. Tam jednoduše získáte obecné srovnání podle předem daných údajů. Nejlepší je ale zavolat přímo na zákaznickou linku konkrétního dodavatele, kde vám sestaví nabídku na míru,“ říká Libor Holub, obchodní ředitel společnosti Bohemia Energy.

Kromě ceny a pohodlnosti dejte při změně dodavatele pozor i na stabilitu společnosti a další služby, které pomohou s úsporami. V případě elektřiny a plynu totiž sháníte partnera na delší období a nevyplatí se „naletět“ pouze na jednorázové výhody.

Proč změna v létě?

Většina klientů energetických společností má smlouvu uzavřenou na dobu neurčitou. Měsíční zálohy se počítají z očekávané spotřeby za celý rok. Ta je pochopitelně nejvyšší v zimních měsících. Přechod od jednoho obchodníka ke druhému trvá v průměru tři až čtyři měsíce. S příchodem teplých měsíců byste proto neměli váhat a zajistit si výhodnější podmínky co nejdřív. To přinese úspory v zimě, která spolyká nejvíce peněz, protože nejvíc topíte a dlouho svítíte.

Spousta lidí dělá chybu v tom, že k novému dodavateli přechází na přelomu roku, kdy se většinou zdražuje. V tu dobu je topná sezóna v plném proudu a vzhledem k dlouhým výpovědním dobám budeme ještě celou zimu platit vysoké ceny.

Jak naložit s přeplatkem

Pokud od původního dodavatele dostanete nějaký přeplatek, schovejte si ho. Hlavně pokud topíte elektřinou nebo plynem. Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování.