Ropa už šestý týden v řadě klesá. Sráží ji silný dolar a přebytek nabídky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Světové ceny ropy znovu klesají a pod tlakem rostoucího přetlaku nabídky na globálním trhu ztrácejí už šestý týden za sebou. Odpoledne ropu oslabil silný kurz dolaru, který reagoval na údaje z amerického trhu práce. Severomořská ropa Brent kolem 16:00 SELČ oslabila o 80 centů na nové šestiměsíční minimum 48,70 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ztratila asi půl dolaru na 44,12 dolaru a byla na dohled od čtvrtečního minima za čtyři a půl měsíce.

Oba typy ropy tento týden ztrácejí asi šest procent a od počátku července odepisují přes 20 procent. Šestý týden ztrát znamená nejdelší týdenní pokles od přelomu roku.

Dolar posílily údaje, podle nichž americká ekonomika pokračovala v červenci v solidní tvorbě pracovních míst. Posílily se tím vyhlídky na to, že by centrální banka USA mohla už příští měsíc zvýšit úrokové sazby. Silný dolar obvykle podkopává ceny komodit, jelikož zdražuje nákupy investorům v jiných měnách.

„Nálada na trhu je velmi negativní, a trh tak hledá důvody, aby mohl jít níže,“ řekl agentuře Reuters analytik Richard Mallinson z firmy Energy Aspects. „Jedním z nich je posilování dolaru,“ dodal.

Ropu sráží v posledních týdnech prohlubující se přebytek globální nabídky nad poptávkou v situaci dalšího oslabování čínské ekonomiky. Těžba ropy v členských zemích kartelu OPEC v červenci stoupla na sedmileté maximum nad 32 milionů barelů denně. Převis nabídky by se měl v příštích měsících ještě zvýšit, protože po předpokládaném zrušení západních sankcí by na trh měly dorazit dodávky íránské ropy.