Investoři prchli z bezpečných přístavů. Aby pohořeli na akciích

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Nejistota na trzích nejdřív nalákala investory k bezpečným přístavům. Teď je opouštějí
4
Fotogalerie

Tradiční investorské adresy pro případ krize se začínají zvolna vylidňovat. Ze svých pandemických cenových vrcholů tak ustupují během globálních krizí kultovní zlato i dluhopisy nejvyspělejších zemí světa, kam velcí hráči ve vypjatých situacích parkují své peníze nejčastěji. Trendem posledních týdnů otřásla až dnešní noc.

Lákadlem pro migraci peněz jsou obrovské zisky na akciových trzích, znalci trhu ale varují před předčasným veselím. „Kapitálové trhy hrají pozitivní ekonomický scénář, tedy rychlé oživení po otevření ekonomik bez výrazného rizika návratu koronaviru,“ říká předseda Asociace pro kapitálový trh Martin Řezáč s tím, že investoři pandemické obtíže vytěsňují.

„Proto sledujeme postupný odklon od bezpečných přístavů, jejichž výnosový potenciál je zcela neatraktivní, a naopak masivní tok peněz do akcií a některých firemních dluhopisů v honbě za pozitivním absolutním výnosem. Obávám se, že je to trochu předčasné,“ zdůrazňuje Řezáč.

Z přílišného optimismu uplynulých týdnů investory vyléčil největší výprodej na Wall Street od března s tím že akcie propadly o více než šest procent. Bezpečné přístavy přitom právě kvůli bouřlivému růstu akcií ztrácely na atraktivitě. Bezmála o dvě procenta slabší tak bylo v předvečer výplachu na Wall Street ze svého cenového vrcholu ve druhé polovině května zlato, pětiprocentní pokles z maxima měly za sebou německé státní dluhopisy, o půldruhého procenta níže byly i dluhopisy vlády Spojených států.

Ztrácely i v krizi oblíbené měny. Dolar vůči euru během posledního měsíce oslabil o více než pět procent, o více než dvě procenta pak i švýcarský frank. Akcie na Wall Street naopak z březnových minim podražily o více než třetinu, až o čtyřicet procent výše pak v posledních dnech vystoupaly akcie bank.

„To může být pomyslným signálem, že si investoři již myslí, že je vše buď zaceněno, či zažehnáno. Současně si ale nemyslím, že by investoři již neočekávali riziko,“ soudí analytik J&T Banky Milan Vaníček. Investorské pozice v bezpečných aktivech jsou podle něho stále silné a osud živelného růstu akcií nejistý. „Očekával bych další vlnu akciových propadů, ale menší než v březnu a více selektivní,“ soudí šéf investiční společnosti Vltava Fund Daniel Gladiš.

Wall Street se aktuálně nachází zhruba deset procent pod svým předkrizovým vrcholem, světové akcie pak pohledem globálního indexu MSCI zhruba o osm procent níže. „Označit tento stav za stabilizovaný by bylo naivní a nebezpečné. Ztráty se teprve začnou sčítat,“ varuje analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. „V následujících měsících tak z trhu nezmizejí velké cenové výkyvy,“ dodává ekonom Cyrrusu Tomáš Pfeiler.