Světovým burzám letos diktuje procenta Venezuela. Spásu tam ale investor nenajde

Maduro, prezident Venezuely

Maduro, prezident Venezuely Zdroj: Reuters

Venezuelský bolívar, jedna z velkých slabin země
Stačí dvě procenta. V západních zemích nehrozí inflace ve výši tisíců procent jako ve Venezuele (na snímku) ani na úrovni 40 procent jako v Argentině. Už výraznější překračování hranice dvou procent by nicméně bylo významnou odchylkou od ustálených poměrů posledních desetiletí.
Venezuela se potýká i s nedostatkem benzinu
4
Fotogalerie

Světové akciové trhy mají letos zatím svého suverénního vítěze. Alespoň, pokud jde o "pouhá" technická procenta. Je jím akciová burza ve vyhladovělé a ekonomicky se hroutící Venezuele. Tamní index Bursatil letos posílil o rovných 103 procent, svým investorům tak alespoň opticky mohl vydělat za necelé tři měsíce dvojnásobek.

Potenciálním zahraničním investorům by ale sázka na parket v zemi příliš nepomohla, zisky totiž nechal zmizet rozvrat venezuelské měny bolívaru.  

“Problémem je vysoká inflace v zemi, která sužuje tamní ekonomiku a tlačí na znehodnocení měny,” uvádí Tomáš Pfeiler z Cyrrusu s tím, že výkonnost indexu v dolarovém vyjádření se tak zřejmě nachází ve ztrátě, pročež by sázka investorů zvenku nedávala příliš smysl. “Investici do místních akcií bych se za současné situace vyhnul obloukem, dokud se situace v zemi razantně nezlepší,” dodává i portfolio manažer Consequ Adam Šperl. 

Pro Venezuelany ovšem zůstává sázka na tamní akcie jednou z mála teoretických cest, jak uchovat alespoň část kupní síly svých mezd a úspor. V lednu dosáhla míra inflace ve Venezuele meziročně úrovně takřka dvou tisíc sedmi set procent. Burza za stejnou dobu podražila zhruba o necelých dva tisíce procent, ceny akcií tak zhruba následovaly obecný růst cen v ekonomice.

Uplynulý rok je přitom ještě oproti posledním létům obdobím relativního klidu. Za uplynulé dva roky totiž kvůli extrémní hyperinflaci i v řádu tisíců procent měsíčně podražil index Bursatil na svůj 317násobek. 

“Dramatický růst venezuelského indexu je poháněn hlavně hyperinflací. Znehodnocující měna, v níž se akcie v Caracasu obchodují, pochopitelně čistě číselně kurzy akcií nafukuje, ač ty se objektivně, tedy v jiných měnách, propadají,” dodává ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Alespoň teoreticky přitom burza stále žije. Loni v červnu například podle webových stránek burzy v Caracasu nabídla investorům k úpisu nové akcie venezuelská destilerka rumu CA Ron Santa Teresa. Firma, která ještě jako jedna z mála v zemi nabízí konkurenceschopný produkt, nabídla menšinový podíl akcií výslovně malým a středním investorům. Akcie do dnešního dne ovšem posílila "jen" na zhruba desetinásobek, tedy o zhruba polovinu toho, o co ve Venezuele za stejné období vzrostly ceny. 

Akciové menu v Caracasu tvoří kolem třiceti titulů, aktivněji se ovšem obchoduje jen s necelou desítkou akcií. “V neposlední řadě je obtížné provádět obchody ve Venezuele. Jedná se totiž o stát na pokraji zhroucení, který porušuje vlastnická práva,” připomíná ekonom BH Securities Štěpán Křeček.