Technologické akcie jsou nejvýše od roku 2000

Nasdaq

Nasdaq Zdroj: CTK

Americký akciový index Nasdaq Composite, který se stal synonymem pro technologické akcie, ve čtvrtek překonal hodnoty z března roku 2000 a celý obchodní týden zakončil stylově. Páteční růst táhly těžké váhy jako Microsoft a Amazon. Jejich akcie rostly dvouciferným tempem zásluhou prezentace uspokojivých hospodářských výsledků za první kvartál. Páteční růst posunul index Nasdaq Composite na 5092 bodů.

Maximum z období před splasknutím internetové bubliny z 10. března 2000 dosáhlo 5048 bodů a překonáno bylo ve čtvrtek. „Technologie jsou opět na vzestupu,“ uvedl pro Bloomberg Art Hogan, hlavní tržní stratég společnosti Wunderlich Securities. „Zase je cítit nadšení investorů,“ dodal.

Po několika týdnech rozkolísaného obchodování se akciové trhy minulý týden vyšvihly vzhůru na vlně nečekaně dobrých hospodářských výsledků firem. Z velké části však firmy překvapily díky tomu, že očekávání byla nastavena níže než v minulých letech.

Podíly sektoruPodíly sektoru | E15

Před patnácti lety hýřil trh technologických firem optimismem, následující rok a půl však investorům vzal vítr z plachet. Nasdaq do podzimu roku 2001 ztratil 78 procent hodnoty a mnoho investorů začalo pochybovat, že se ještě někdy dožijí nového rekordu technologických akcií. Po patnácti letech se dočkali.

Po propadu na konci roku 2008 trvalo indexu S&P 500 zhruba pět a půl roku, než se vrátil na předkrizové hodnoty. Nasdaqu to trvalo výrazně déle, protože tehdejší ceny byly značně nadhodnoceny. Zdálo se, že možnosti internetu jsou neomezené. „Tehdy bylo přesvědčení, že vstupujeme do naprosto nové doby, a to bylo mnohem nebezpečnější prostředí, než v jakém jsme dnes,“ citoval deník The Wall Street Journal Jamese Paulsena, hlavního investičního stratéga společnosti Wells Capital Management. Ten v roce 1999 hlasitě varoval své klienty, že akcie jsou nehorázně nadhodnoceny. Dnes se Paulsenovi zdají akcie v indexu Nasdaq opět předraženy a to především ty z biotechnologického sektoru.

Vývoj indexu Nasdaq CompositeVývoj indexu Nasdaq Composite | E15