Tomšík: Prudké posílení koruny se po ukončení intervencí konat nebude

Vladimír Tomšík, ČNB

Vladimír Tomšík, ČNB Zdroj: E15 Anna Vackova

Po opuštění intervenčního režimu České národní banky (ČNB) nelze očekávat skokové posílení kurzu koruny, ke zpevnění kurzu na úroveň před intervencí nejsou ekonomické důvody, uvedl viceguvernér ČNB Vladimír Tomšík .

„Veřejnost by ani po švýcarské zkušenosti s posílením franku neměla sázet na silné zhodnocení koruny po exitu (z intervenčního režimu),“ uvedl Tomšík v článku pro časopis Bankovnictví publikovaném ve středu na webu ČNB.

ČNB drží od listopadu 2013 korunu na slabší straně úrovně 27 za euro a tento intervenční režim nezmění dříve než ve druhé polovině roku 2016 ve snaze uvolňovat měnové podmínky.

„Po ukončení kurzového závazku bude koruna pokračovat v režimu řízeného floatingu. Pokud by přece jen došlo k prudkému zhodnocení koruny, které by nebylo konzistentní s ekonomickými fundamenty a plněním inflačního cíle, je ČNB, jak několikrát , připravena zasáhnout pomocí intervencí,“ dodal.

„Nominální kurz se sice může s obnovením růstu ekonomiky vrátit ke zhodnocování a pravděpodobně tomu tak i bude, avšak velikost zhodnocování bude záviset na reálné konvergenci a na inflačním diferenciálu vůči eurozóně,“ uvedl Tomšík.

Čtete také: