Vedení České spořitelny chystá vyšší dividendy, navrhuje 75 korun na akcii

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Představenstvo České spořitelny navrhlo vyplatit akcionářům dividendu 75 korun na akcii hrubého. Rozdělení zisku za loňský rok bude hlavním bodem páteční valné hromady ČS. O rok dříve spořitelna vyplácela dividendu 60 korun na akcii.

České spořitelně, největší tuzemské bance podle počtu klientů, loni klesl neauditovaný konsolidovaný čistý zisk meziročně o 3,3 procenta na 15,07 miliardy korun. Mateřská Erste Group, která drží v ČS 98,27 procenta, by tak měla podle analytiků dostat v přepočtu 416 milionů eur (11,4 miliardy korun).

„Valná hromada ČS očekávaným schválením dividendy za loňský rok jen potvrdí výsadní postavení spořitelny ve skupině Erste Group,“ řekl analytik BH Securities Petr Hlinomaz. „Řada výplaty dividend od roku 2013 (tedy ze zisku 2012) do roku 2015 hovoří sama za sebe; 50, 60 a nyní 75 korun na akcii. Miliardové sumy, které ve svém součtu Erste z dividend dostane, jsou ještě působivější,“ dodal.

Skupina Erste Group Bank, která Českou spořitelnu ovládá, se loni dostala do ztráty 1,44 miliardy eur (39,63 miliardy korun). Důvodem byl odpis aktiv v Rumunsku a tvorba vyšších opravných položek a rezerv ke špatným úvěrům v Rumunsku a Maďarsku.