Výnosy amerických dluhopisů rostou

dluhopisy

dluhopisy Zdroj: profimedia.cz

Americké vládní dluhopisy, které jsou investory nadále vnímány jako bezpečný přístav v neklidných dobách, se v posledních měsících dostaly do stínu zájmu investorů. Pod vlivem příznivějších ekonomických zpráv a rychle rostoucích akciových trhů přesunuli investoři svou pozornost i peníze do akcií a komodit.

To je kombinace, která možná přiměla americkou centrální banku (Fed) a jejího prezidenta Bena Bernankeho k naznačení, že minimálně v nadcházejících měsících nechystá žádné další kolo kvantitativního uvolňování. Výnosy desetiletých amerických vládních bondů se tento týden dostaly až na 2,3 procenta, tedy nejvýše za posledních pět měsíců. Výprodej amerických dluhopisů spustilo prohlášení Fedu, že se americký pracovní trh zotavuje a čísla jsou solidní. Dalším impulzem byl nejslabší zájem za několik posledních aukcí o třicetileté americké vládní obligace za 13 miliard dolarů.

Od začátku letošního roku zažívají akcie neustávající růst a publikovaná ekonomická data jsou lepší, než se čekalo. Výnosy amerických vládních dluhopisů však odolávaly tlaku na růst. Investoři věřili, že měnová politika Fedu zůstane rozvolněná a že přijde třetí kolo kvantitativního uvolňování nebo alespoň prodloužené takzvané operace twist. Při ní Fed prodává krátkodobé obligace a nakupuje dlouhodobé bondy. Operace twist má skončit letos na konci června. S každým novým vyjádřením Fedu se však další tištění peněz zdá méně pravděpodobné.

Až do tohoto týdne se výnosy desetiletých dluhopisů pohybovaly okolo dvou procent a spíše pod touto úrovní, kde je držela právě operace twist. Makléři říkají, že pro další růst výnosů k 2,4 procenta a výš by bylo třeba další zásadní změny alokace prostředků z dluhopisů do akcií.