Zlato letos podražilo o pětinu, cena kovu poroste i dál

Indii navzdory. Ceny zlata rostly i v únoru, přestože tradiční velkoodběratel světového zlata, Indie, v daném měsíci nakoupil nejmenší objem za dva roky. Na snímku je nabídka bombajského klenotnictví.

Indii navzdory. Ceny zlata rostly i v únoru, přestože tradiční velkoodběratel světového zlata, Indie, v daném měsíci nakoupil nejmenší objem za dva roky. Na snímku je nabídka bombajského klenotnictví. Zdroj: Foto reuters

Růst cen zlata, který začal na počátku roku, zaskočil nejednoho investora. Žlutý kov od počátku ledna posílil o bezmála dvacet procent a podle mnohých analytiků je to pouze začátek. Příčinou rostoucího zájmu o zlato je bezpečnost investice v rozkolísaných dobách.

„Neustálé výkyvy na akciových a ropných trzích na počátku roku 2016 pomohly zotavení zlata,“ nabídl vysvětlení Ole Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank. Růstu cen předcházelo delší období stagnace. „Cena zlata byla poslední dva a půl roku vcelku stabilní a pod 1100 dolarů za troyskou unci se dlouhodobě nedostala.

K většímu růstu ale chyběla investiční poptávka z rozvinutých trhů,“ uvedl Trey Reik, portfolio manažer společnosti Sprott Asset Management. „Obavy investorů z negativních úrokových sazeb ale v posledních týdnech přinesly přímo explozi takové poptávky,“ dodal Reik.

zlatozlato | Repro E15

Také analytici banky JP Morgan chovají značnou důvěru ve zlato. Investoři by podle nich měli raději vsadit na zlato než na akciové trhy. Šéf kvantitativního a derivátového výzkumu v JP Morgan Marko Kolanic řekl, že aktuální růst na akciových trzích je spíše technické povahy a nebude mít dlouhého trvání. Akciové trhy přitom již téměř vymazaly ztráty, které utrpěly na počátku ledna.

„Opatrnější výhled americké centrální banky by mohl zvýšit tlak na dolar, a tím pádem pomůže posílení zlata,“ uvedl Kolanic. Podobně může zapůsobit rozjetý boj o Bílý dům. „Hrozba, že se Donald Trump stane prezidentem, může rovněž škodit dolaru,“ říká Kolanic.

Podle analytiků banky HSBC by zlato mohlo dál růst a dostat se na 1300 dolarů za unci, včera se obchodovalo okolo 1245 dolarů. „Investoři si všímají, že politika centrálních bank je stále méně efektivní a tato situace potrvá po zbytek roku, což poskytne zlatu a na něj navázaným akciím další růstový potenciál,“ uvedl Reik.