Česká ekonomika roste nejpomaleji za dva a půl roku

Výroba klobouků ve společnosti Tonak

Výroba klobouků ve společnosti Tonak Zdroj: Michael Tomeš

Digitální továrna Audi
Továrna energetického nápoje Fakeer
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
7
Fotogalerie

Ekonomika Česka ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,9 procenta, což je v souladu s předběžným odhadem Českého statistického úřadu (ČSÚ) z půlky listopadu. Šlo tak o nejpomalejší růst za dva a půl roku. Ve srovnání s druhým kvartálem se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,2 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu méně, než ČSÚ původně předpokládal.

Zpomalení oproti druhému čtvrtletí jde především na vrub nižšímu exportu, zatímco domácí poptávka v podobě spotřeby i investic rostla, připomíná analytik ČSOB Petr Dufek. Zahraniční poptávka se snížila o 0,6 procentního bodu.

"Nakonec zaměstnanost v ekonomice je už nyní rekordní a růst mezd zrychluje. A nejenom těch průměrných, ale především mediánových – a to napříč téměř celou ekonomikou. V případě investic je vidět výrazný útlum po loňském boomu vyvolaném dočerpáváním zbylých peněz z fondů EU. Nepřekvapí proto (stejně jako v prvním čtvrtletí) silný pokles investic do budov a staveb, který již ostatní investice – byť rostoucí – nebyly schopny vykompenzovat. Firmy navíc v letošním roce investují především do dopravních prostředků a realizují tak dříve odkládanou obměnu jejich vozových parků, případně do jejich rozšiřování vyvolaného boomem nákladní dopravy." dodává Dufek.

"K mezičtvrtletnímu růstu ekonomiky přispíval zejména zpracovatelský průmysl, většina odvětví služeb a poprvé od počátku roku také stavebnictví," uvedli statistici. Rostly také výdaje na konečnou spotřebu domácností, které se mezičtvrtletně zvýšily o 0,9 procenta a meziročně o 2,8 procenta.

V porovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla podle údajů ČSÚ investiční aktivita. Podpořily ji zejména investice do dopravních prostředků, strojů a zařízení, ale také do obydlí a ostatních budov a staveb.

Celková zaměstnanost se oproti předchozímu čtvrtletí nezměnila, meziročně byla vyšší o 1,7 procenta. "Vývoj na trhu práce tak kopíroval vývoj výkonnosti české ekonomiky," uvedl ČSÚ.