Dánský gigant Novo Nordisk kupuje firmu, která se zaměřuje na léčbu srdečního selhání

Novo Nordisk převezme za miliardu eur německou firmu Cardior.

Novo Nordisk převezme za miliardu eur německou firmu Cardior. Zdroj: Reuters

Dánská farmaceutická společnost Novo Nordisk převezme za jednu miliardu eur (asi 26 miliard korun) německou biofarmaceutickou firmu Cardior Pharmaceuticals. Novo Nordisk, která se díky svému přípravku na hubnutí Wegowy zařadila mezi nejhodnotnější podniky na světě, tak zvýší svou nabídku přípravků na kardiovaskulární onemocnění. Akvizice je v souladu s cílem firmy rozšířit současné zaměření na léčbu cukrovky a hubnutí, uvedl v pondělí dánský podnik.

Transakce by měla být uzavřena ve druhém čtvrtletí letošního roku a neměla by mít vliv na výhled provozního zisku firmy Novo Nordisk na rok 2024. Cena zahrnuje zálohovou platbu a další platby v případě splnění stanovených cílů pro vývoj a prodej.

Firma Cardior vlastní sloučeninu označovanou CDR132L, která je nyní uprostřed druhé fáze klinických studií pro léčbu srdečního selhání. Má zastavit a částečně zvrátit průběh onemocnění u lidí trpících srdečním selháváním, což by mohlo dlouhodobě zlepšit srdeční funkci.

Novo Nordisk se rozhodla vložit velkou část výnosů z prodeje svých léků Wegovy a Ozempic, který se používá na cukrovku, do nových experimentálních přípravků. Její poslední transakce se zaměřují na kardiovaskulární onemocnění, která jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí.

Transakce s firmou Cardior je podle agentury Bloomberg sedmým případem z poslední doby, kdy společnost Novo Nordisk uvedla, že se v akvizicích zaměří mimo jiné výslovně na tuto oblast.

„Tato akvizice je pravděpodobně začátkem řady strategických kroků Novo Nordisku, jejichž cílem je etablovat se v oblasti kardiovaskulární terapie. Společnost má zjevně dlouhodobou vizi a aktivně vyhledává příležitosti k rozšíření svého portfolia v této oblasti,“ myslí si analytik společnosti eToro Jakob West Christensen. „Díky masivním hotovostním rezervám a silným peněžním tokům z oblíbeného léku na obezitu Wegovy a bestselleru na cukrovku Ozempic má společnost sílu pokračovat v dalších nákupech a etablovat se jako seriózní hráč na tomto novém trhu,“ dodává expert. 

Šéf Novo Holdings (mateřská společnost Novo Nordisku) Kasim Kutay minulý měsíc prohlásil v rozhovoru s deníkem The Financial Times, že firma plánuje „do roku 2030 proinvestovat sedm miliard dolarů ročně a v následujících pěti letech pět miliard ročně.“   

VIDEO: Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní, varuje adiktolog

Video placeholde
Češi jsou závislí na lécích na bolesti i na spaní: Sehnat je není problém, varuje adiktolog • Pavlína Horáková