Deficit britského zahraničního obchodu je nejvyšší za osm let

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Pixabay.com

Deficit zahraničního obchodu Británie se v prvním čtvrtletí zvýšil na 13,3 miliardy liber (456 miliard korun) z 12,2 miliardy liber ve čtvrtém čtvrtletí 2015. Ocitl se tak nejvýše od roku 2008.

K prohloubení schodku přispěl výrazně rychlejší nárůst dovozu. Dovoz se v prvním čtvrtletí zvýšil o 1,9 miliardy liber, především šlo o stroje, auta, oděvy, šperky a obuv. Vývoz se pak zvýšil jen o 500 milionů liber a táhl ho hlavně zájem o chemické produkty.

„Skutečně hrozný výkon obchodu za první čtvrtletí, který jasně tlačí dolů růst hrubého domácího produktu,“ komentoval údaje analytik IHS Global Insight Howard Archer. Vývoz podle něj brzdí mírná globální poptávka a loňský růst libry, zvláště vůči euru. Britští vývozci ale podle něj nyní mají naději, že by jim mohlo pomoci oslabení libry na počátku letošního roku.

Tempo růstu britské ekonomiky v letošním prvním čtvrtletí zpomalilo na 0,4 procenta z 0,6 procenta v závěru loňského roku. Za růstem britského HDP v prvním čtvrtletí stál výhradně sektor služeb, který stoupl o 0,6 procenta. Průmysl naopak zaznamenal pokles o 0,4 procenta a produkce stavebního sektoru se snížila dokonce o 0,9 procenta.