Amazon testuje doručování zásilek bezpilotními letouny

Sklad Amazonu

Sklad Amazonu Zdroj: Scottish Government, Flickr.com (CC BY-NC 2.0)

Americký internetový obchodník Amazon hodlá svou logistiku posunout do nové dimenze. K přepravě zásilek chce využívat bezpilotní letouny. Nyní probíhá testování. Ostrý provoz může být zahájen za pět let.

Internetový obchodní dům Amazon testuje doručování zásilek pomocí bezpilotních letounů. Speciální dodavatelský program Amazon Prime Air představil zakladatel a výkonný ředitel internetového gigantu Jeff Bezos v televizním pořadu 60 Minutes na americkém kanálu CBS.

Bezpilotní stroje by podle Bezose mohly doručovat balíčky o hmotnosti až pět liber (2,3 kilogramu), které tvoří zhruba 86 procent zásilek, jež Amazon odbavuje. „Vím, vypadá to jako sci-fi, ale žádná utopie to není,“ řekl Bezos televizním pořadu. Dodal, že firma je s roboty schopna doručit do půl hodiny balíček o hmotnosti do 2,3 kilogramu. Firma již představila speciální video, které seznamuje diváky s testovaným programem. Ten má nyní zásadní problém s americkou legislativou, která podobný model přepravy neumožňuje.

Jak má fungovat Amazon Prime Air

Dálkově řízené letouny bez posádky mají v budoucnu vyzvednout zásilku v distribučním centru Amazonu a dopravit ji do místa bydliště zákazníků. Bezos počítá s tím, že k uvedení tohoto plánu do praxe nedojde v následujících čtyřech či pěti letech. Amazon nyní kromě futuristické dopravy také masivně investuje do nových logistických parků.

Internetový gigant se rozhodl do svých plánů zahrnout i Českou republiku. Jak server E15.cz jako první informoval, ve druhé polovině příštího roku plánuje otevřít dvě nová distribuční centra pro evropské zákazníky v Česku, a to v u Prahy v Dobrovízi a v Brně. Oba projekty ale zatím provázejí komplikace s pozemky či infrastrukturou.