Británie odloží rozhodnutí o nové vzletové dráze na letišti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Heathrow Airports Limited

Británie odloží rozhodnutí o výstavbě nové vzletové a přistávací dráhy na letišti v Londýně. Nechá to až na nového šéfa Konzervativní strany, který má být zvolen na podzim. Uvedla to dnes BBC. Vláda měla oznámit rozhodnutí, kde hodlá vystavit novou dráhu, v létě.

Odklad rozhodnutí potvrdil ministr dopravy Patrick McLouhglin. Ten v parlamentu oznámil, že vzhledem k posledním událostem bude rozhodnuto o nové dráze nejdříve v říjnu.

Vláda premiéra Davida Camerona zvažuje výstavbu nové vzletové dráhy v Londýně čtyři roky. Ve hře jsou letiště Heathrow a Gatwick, Heathrow je považováno za favorita.

Důvodem odkladu je oznámení Camerona, že na podzim opustí svou funkci. Konzervativní strana tak musí hledat jeho nástupce. Jedním z možných kandidátů je i bývalý londýnský starosta Boris Johnson, který je proti rozšiřování letiště Heathrow.

Vládou jmenovaná komise loni doporučila postavit novou dráhu na letišti Heathrow. To je podle ní lepší alternativou než Gatwick, protože s novou ranvejí bude moci obsluhovat 40 nových destinací a do roku 2050 vytvořit přes 70 tisíc nových pracovních míst.

Potřeba nové ranveje

Politici se vesměs shodují na tom, že jihovýchodní Anglie potřebuje novou ranvej, aby zůstala ekonomicky konkurenceschopná a dokázala zvládnout nárůst počtu letů. Budování další dráhy na Heathrow, v blízkosti hustě zalidněné západní části metropole, je ale politicky výbušný problém. Již v minulosti obavy z negativních dopadů zvýšené kapacity dopravy vedly k řadě protestů proti výstavbě a politickým sporům, což v roce 2010 vyústilo ve zrušení původního projektu rozšíření Heathrow.

Náklady na výstavbu nové dráhy na Heathrow se odhadují na 19 miliard liber (624 miliard korun). Nová ranvej na Gatwicku by podle odhadů stála jen devět miliard liber, letiště ale zatím není zcela vytížené, takže by se to podle komise tolik nevyplatilo.