Česko bude mít nové letecké spojení do Chorvatska

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Aero Icarus, Flickr.com (CC BY-SA 2.0)

Na chorvatských letištích je v posledních měsících rušno. Krátce po virtuálním dopravci Air Croatia zahájí provoz aerolinky Dalmatian. A jedna z prvních linek nového dopravce povede i do Prahy.

Nová linka bude přepravovat Čechy k Jadranu už od prázdnin. „Dopravce od 15. července 2014 nabídne cestujícím 5 letů týdně, a to v úterý a čtvrtek vždy dvakrát denně v ranních a večerních hodinách a jednou denně v sobotu,“ potvrdila serveru E15.cz mluvčí letiště Václava Havla Eva Krejčí.

Prodej letenek na linku už začal. Ceny začínají na necelých 40 eur za jednu cestu, tedy asi 1100 korunách. Zpáteční letenky Dalmatian nabízejí už za 70 eur. Všechny spoje bude dopravce provozovat Airbusem A320.

Aerolinky Dalmatian zahajují pravidelné lety po letech plánování a odkladů. Firma vstupuje na trh s ambiciózním cílem provozovat 11 linek, přičemž většinu z nich nyní neprovozuje žádný jiný dopravce. Přímou konkurenci budou Dalmatian mít jen na třech trasách.

Jako první se 30. června otevřou linky z centrály v Záhřebu do Stuttgartu, Říma, Hamburku a Curychu. Italská metropole bude s šesti lety týdně nejrušnější linkou.

Zavazadla zdarma, občerstvení za příplatek

Nové aerolinky o sobě tvrdí, že kombinují výhody nízkonákladových a síťových dopravců. „Dalmatian jsou novým druhem nízkonákladových aerolinek, který vznikl kvůli rozvoji nových příležitosti na rozvíjejících se trzích na krátkých i dlouhých tratích,“ uvádí společnost. Zatím se ale společnost drží jen evropských linek.

Nabídka služeb pro cestující odpovídá ostatním nízkonákladovým dopravcům. Občerstvení během letu je k dispozici za příplatek. Kabinová zavazadla do hmotnosti deseti kilogramů se ale na rozdíl od běžných zvyklostí u nízkonákladových aerolinek přepravují zdarma, připlácet se nemusí ani za odbavené zavadlo do dvaceti kilogramů.

Už dříve svůj příchod na chorvatský trh oznámil švédský dopravce Air Croatia, který bude přes léto létat z Göteborgu do Splitu, Zadaru a Záhřebu. Díky němu se do Chorvatska vrátí také České aerolinie, které švédskému partnerovi pronajmou letadlo a zároveň budou nabízet letenky na poziční lety mezi Prahou a Splitem.

Česko s Chorvatskem už několik let spojují i aerolinky SmartWings. Lety z Prahy do Dobruvniku, Puly a Splitu nabízejí jen během letní sezóny.