D1 čeká výrazné omezení: chystá se bourání mostu na 107. kilometru

Oprava dálnice D1

Oprava dálnice D1 Zdroj: ctk

Na dálnici D1 u Jihlavy začnou v pátek dopravní omezení kvůli přípravám na bourání mostu na 107. kilometru. Dělníci budou měnit značení. Od 19. hodiny bude ve směru na Brno uzavřen celý jízdní pás a auta budou převedena do jednoho pruhu v protisměru. Kvůli demolici mostu bude dálnice zcela uzavřena na 12 hodin v noci ze soboty na neděli. Bude to první výrazné omezení dopravy vyvolané modernizací dálnice v tomto úseku.

Od sobotních 20:00 do 08:00 v neděli ráno bude zcela uzavřena D1 od exitu 90 Humpolec až po exit 112 Jihlava. Řidiči budou v té době jezdit po objízdné trase přes Humpolec a Havlíčkův Brod. „Objízdné trasy budou po celé délce značeny, řidiči budou na změny v dopravě upozorňováni také na informačních tabulích přímo na dálnici,“ uvedl Jan Studecký z Ředitelství silnic a dálnic. ŘSD vyzývá řidiče, aby, pokud mohou, odložili cestování po D1 na jinou dobu.

U silnic, po nichž povedou objízdné trasy, bude mít zvýšený dohled policie. I když jsou práce se snášením mostu naplánovány na noční dobu, kdy je provoz na dálnici slabší, nelze vyloučit to, že bude docházet k ucpávání objízdných tras. „V případě potřeby budeme v místě, kde by docházelo k problémům, kde by se tvořily kolony, usměrňovat provoz,“ uvedl Jan Kostečka, vedoucí dopravní policie krajského ředitelství.

Bourání mostu bude provádět specializovaná firma. Před zahájením demolice si bude u dálnice připravovat materiál, který pak rozhrne pod mostem, aby kusy padající z mostu nepoškodily dálniční vozovku. Suť z mostu se bude odhrnovat na uzavřenou část dálnice. Dopravní omezení na D1 budou kvůli dokončovacím pracím pokračovat i po ukončení uzavírky. Od nedělního rána budou auta v tomto úseku jezdit ve dvou jízdních pruzích směrem na Prahu a v jednom pruhu na Brno. Tento stav potrvá do půlnoci 12. června.

Rekonstrukce dvou úseků dálnice na Vysočině začala 9. května, zatím probíhá bez větších problémů v dopravě. Mostů se bude bourat celkem pět. Dálniční nadjezd na 107. kilometru bude kompletně přestavěn. Nově bude zprovozněn s koncem modernizace celého úseku Větrný Jeníkov - Jihlava, který je naplánován na příští léto. Další most v tomto úseku se bude bourat na 111. kilometru. Mezi Velkou Bíteši a Lhotkou budou během modernizace bourány tři dálniční nadjezdy, z nichž dva budou opět obnoveny. Termín snášení těchto nadjezdů podle Studeckého zatím nebyl určen.