Další stávka na německé železnici. Dopravce Deutsche Bahn ji nedokázal odvrátit

vlak Deutsche Bahn

vlak Deutsche Bahn Zdroj: CC BY-SA 2.0: Lars Steffens; Flickr.com

Německý dopravce Deutsche Bahn (DB) nedokázal na poslední chvíli odvrátit stávku strojvůdců. Ta začne podle plánu v nákladní dopravě dnes v 15 hodin, v osobní dopravě ve středu ve dvě hodiny ráno. Odborový svaz strojvůdců (GDL) neoznámil, do kdy protestní akce potrvá. V době stávky pojede v Německu jen třetina dálkových vlaků. Dopravu na území Česka stávka neovlivní, vlaky z Prahy do Berlína však budou končit v Drážďanech.

Svaz GDL vyhlásil stávku v pondělí po krachu rozhovorů o pracovních podmínkách strojvůdců. Zástupci DB ještě dnes dopoledne jednali s odbory o možném odvrácení stávky, k dohodě však podle serveru Spiegel Online nedospěli.

Ulrich Homburg z vedení DB novinářům dnes oznámil, že v době stávky pojede třetina dálkových vlaků. Na regionálních tratích zajistí DB na východě Německa nanejvýš 20 procent spojů, na západě zhruba polovinu. Homburg přislíbil, že se dopravce pokusí zajistit posílení vlaků o víkendu, kdy se očekává zvýšená poptávka cestujících. V pondělí je v Německu státní svátek kvůli svatodušním svátkům.

ČD: Spěšné vlaky do Norimberku nepojedou

Mluvčí Českých drah Petr Štáhlavský sdělil, že stávka nebude mít vliv na provoz na českém území. „Provoz vlaků na našem území a také doprava téměř na všech hraničních přechodech bude zajištěna podle běžných jízdních řádů. Jediné omezení se dotkne spěšných vlaků RE z Chebu do Norimberku, které budou zrušeny bez náhrady. Cestující na tomto hraničním přechodu mohou využít regionální vlaky provozované ve dvouhodinovém intervalu ve spolupráci se společností Oberpfalzbahn,“ uvedl.

Bez omezení budou jezdit i vlaky z Prahy do Mnichova nebo vlaky z Děčína přes Bad Schandau do Rumburku. Omezení se čeká na trati z Prahy do Berlína, kde bude provoz zajištěn pouze do Drážďan. Ze saské metropole do Berlína by měly DB zajistit náhradní autobusovou dopravu. Omezení postihne už dnes v noci vlak EN 456 Phoenix s přímými vozy do Curychu a Oberhausenu, který rovněž ukončí jízdu v Drážďanech.