Důležitý obchvat na Brněnsku se přiblížil realizaci

ilustrační

ilustrační Zdroj: Ministerstvo dopravy

Propojování dálnic D2 a D52 pod Brnem odpadla další překážka. Obchvat obce Blučina získal posudek EIA o vlivu na životní prostředí, vyplývá z veřejné databáze. Jihomoravský kraj nyní musí zajistit územní rozhodnutí a stavební povolení. Kraj usiluje o to, aby silnice byla hotová do konce roku 2022, kdy vyprší hluková výjimka od hygieniků.

Předpokládá se, že stavba, která má ulehčit obci od tranzitní dopravy mezi dálnicemi, vyjde stát na 850 milionů korun.

Obchvat je plánován v délce necelých pěti kilometrů, přičemž povede severně od obce. Silnice se napojí u exitu z dálnice D2 a naváže na silnici jižně od Vojkovic. Během stavby vznikne i šestice nových mostů, které umožní křížení s cyklostezkami a polními cestami.

Část nákladů by mohly pokrýt evropské fondy. Někdejší náměstek hejtmana Roman Hanák (ČSSD) dříve uvedl, že je nutné zajistit stavbě všechna potřebná razítka tak, aby šlo o evropské peníze požádat do konce roku 2020.

Celkem má v Česku dle Ředitelství silnic a dálnic vyrůst více kilometrů dálnic než loni. V roce 2018 se otevřely jen necelé čtyři kilometry na chomutovské dálnici D7. Letos to má být mírně víc, plány ŘSD počítají s 23,5 kilometru nových dálnic.