Fiat Chrysler znovu jedná s Renaultem o fúzi

Renault odložil rozhodnutí o chystané fúzi s FCA na středu

Renault odložil rozhodnutí o chystané fúzi s FCA na středu Zdroj: Reuters

Renault odložil rozhodnutí o chystané fúzi s FCA na středu
Šéf Renaultu Jean-Dominique Senard
Výroba Fiatu Panda
Výroba Jeepu Renegade v továrně FCA v italském Melfi
Výroba Fiatu Panda
6
Fotogalerie

Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka Renault hledají způsob, jak oživit fúzi, od níž FCA minulý týden odstoupil. Renault se snaží zajistit souhlas aliančního partnera Nissan Motor. Nissan se chystá výměnou za podporu fúze po Renaultu žádat, aby výrazně snížil svůj podíl 43,4 procenta v japonské automobilce, napsala agentura Reuters s odvoláním na dva dobře obeznámené zdroje.

FCA stažení nabídky na fúzi zdůvodnila současnými politickými podmínkami ve Francii. Francouzská vláda vlastní v Renaultu významný podíl a kladla si přísné podmínky ohledně zachování pracovních míst, možností spolurozhodovat o řízení firmy a podmínek pro akcionáře, napsaly světové agentury.

Spojením automobilek by vznikl třetí největší výrobce aut na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. Podle zdrojů agentury Reuters FCA stáhl nabídku, když se Francie pokusila rozhodnutí oddálit, protože si přála získat souhlas k fúzi od Nissanu. Ten ale uvedl, že se hlasování zdrží.