Huawei zvažuje konec spolupráce s americkým zásilkovým obrem FedEx

FedEx patří mezi největší logistické společnosti na světě

FedEx patří mezi největší logistické společnosti na světě Zdroj: Shutterstock

Logistický obr FedEx může přijít o zákazníka - Huawei
FedEx čelí podezření, že zásilky pro Huawei záměrně přesměroval do USA
Zásilkový obr se brání, že šlo o omyl, Huawei ale přesto hrozí ukončením spolupráce
Logistický obr FedEx
Huawei nevyrábí jen mobily. Patří i mezi největší dodavatele technologií pro 5G sítě na světě
7
Fotogalerie

Výrobce telekomunikační techniky Huawei přehodnocuje svoje partnerství s kurýrní sítí FedEx. Čínská firma tvrdí, že FedEx opakovaně bez jejího vědomí přesměroval zásilky firemních dokumentů, a na místo asijské adresy je odeslal do svého depa v USA. Informovala o tom agentura Reuters.

FedEx odklonil do USA dva balíčky, které byly odeslané z Japonska a měly být doručené na čínskou adresu Huawei. Další dvě zásilky z Vietnamu na adresy jinde v Asii se FedEx pokusil odklonit, ve všech případech k tomu došlo bez povolení odesilatele, napadala agentura Reuters s odvoláním na záznamy o pohybu balíků, které jí předložili zástupci Huawei. Pravost záznamů se Reuters nepodařilo ověřit.

 „Nedávné zkušenosti, kdy nebyly důležité obchodní dokumenty, odeslané prostřednictvím FedExu, doručeny na místo určení, a namísto toho byly odkloněny do FedExu v USA, podkopaly naši důvěru,“ uvedl mluvčí Huawei Joe Kelly. „V důsledku těchto incidentů budeme muset přehodnotit naše požadavky na poskytovatele logistických služeb a doručování dokumentů,“ dodal. Huawei také kvůli případu podala oficiální stížnost k čínskému poštovnímu úřadu.

Podle FedExu byly zásilky odeslány do USA omylem a nikdo jejich přesměrování po firmě nepožadoval. „Jedná se o ojedinělou záležitost, která se týká jen velmi malého počtu balíků,“ uvedla mluvčí společnosti Maury Donahue.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden zařadilo Huawei na černou listinu. To znamená, že americké firmy, které chtějí z Huawei obchodovat, musí nejprve získat vládní licenci. Řada amerických firem v čele s Googlem v reakci na to oznámila, že omezuje nebo ukončuje spolupráci s čínskou společností. Huawei je největším výrobcem technologií pro telekomunikační sítě na světě. USA sítě Huawei považují za bezpečnostní hrozbu kvůli vazbám firmy na čínskou vládu.