Končí nejdelší komerční let na světě. Singapore Airlines se nevyplatí

Airbus A380 letecké společnosti Singapore Airlines

Airbus A380 letecké společnosti Singapore Airlines Zdroj: E15 - Stepan Bruner

Nejdelší letecké nonstop spojení mezi Singapurem a New Yorkem, kde let trvá 19 hodin, skončí příští měsíc.

Řada byznysmenů pendlujících mezi ostrovním státem ležícím na rovníku a americkou megapolí je rozezlena. Nově budou muset cestovat opačným směrem s mezipřistáním ve Frankfurtu což potrvá o pět hodin déle a místo klidnějšího letiště Newark bude přistávat na nejvytíženějším newyorkském letiště JFK.

Devatenáctihodinový let byl opravdu záležitostí jen pro byznysmeny a vrcholové manažery. Singapore Airlines na lince provozovala čtyřmotorový Airbus 340-500, v jehož kokpitu se střídali čtyři piloti. Kabina byla upravena tak, že nabízela pouze sedadla business třídy a cena zpáteční letenky v průměru dosahovala v přepočtu 200 tisíc korun. Spojení přes Frankfurt je až o 50 tisíc korun levnější. To ale rozezleným manažerům nevynahradí ztracených pět hodin. „Hledám jiné alternativy jak se do New Yorku dostat,“ řekl Bloombergu Chia Teck Fatt.

Ekonomika vítězí nad luxusem

S rostoucími cenami Singapore Airlines bojoval se ziskovostí linky s pouhými sto místy v prestižní business třídě mezi Singapurem a Newarkem od jejího zavedení v roce 2004. Zdá se tedy, že v leteckém byznysu se opět dere do popředí ekonomika místo půvabu. Ikonické transatlantické lety mezi New Yorkem a Londýnem a Paříží na letadlech Concorde skončily více než před deseti lety. Zmenšující se firmy na Wall Street a postkrizová snaha za každou cenu šetřit činí lákání klientů business a první třídy pro aerolinky stále obtížnější. „Nemělo žádný smysl pokračovat,“ uvedl Siyi Lim, singapurský analytik OCBC Investment Research. „Letadlo spotřebuje strašně paliva a přepraví strašně málo pasažérů,“ uvedl na adresu Airbusu 340.

Až poslední let pod kódem SQ21 přistane na singapurském letišti Changi 25. listopadu, stane se nejdelší nonstop linkou spojení australské aerolinky Qantas mezi Sydney a Dallasem, které měří 13,8 tisíce kilometrů. Vzdušná vzdálenost mezi Singapurem a Newarkem je 16,7 tisíce kilometrů. Singapore Airlines tento měsíc ukončily provoz na lince mezi Singapurem a Los Angeles, která měřila více než 14 tisíc kilometrů.