Lufthansa propustí tři tisíce lidí

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti.

Airbus A319 Lufthansy na ruzyňském letišti. Zdroj: E15, Stepan Bruner

V rámci úsporného programu, který má ušetřit miliardy eur, propustí německé aerolinky Lufthansa polovinu administrativních pracovníků. Šetření by také mohlo vést k zániku značky Germanwings.

Dopravce chce zrušit polovinu z 6000 pracovních míst ve finančním a personálním oddělení a v oddělení rezervací letenek. Jen ve frankfurtské centrále propustí 1500 zaměstnanců, napsal deník Bild. Ostatní pracovníky čeká snížení mezd.

Lufthansa odmítla zprávu komentovat. Její mluvčí pouze uvedl, že koncern ještě plán škrtů ve výši 1,5 miliardy eur nedokončila a tudíž nelze říci, na koho úspory dopadnou. Koncern loni skončil ve ztrátě a samotná Lufthansa by měla do roku 2014 ušetřit 900 milionů eur. Do tohoto data by také neměla růst flotila letadel.

Podle deníku Süddeutsch Zeitung by kvůli úsporám mohla zaniknout i nízkonákladový dceřiný dopravce Germanwings. Rozhodnutí prý padne v příštích týdnech a ke sloučení s mateřskou firmou by mohlo dojít na začátku příštího roku.

Jako první ale škrty dopadly na Austrian Airlines. Letový provoz aerolinek od června přejde pod křídla další dceřinné společnosti Tyrolean, jejíž piloti a další personál pobírají ve srovnání se zaměstnanci rakouského národního dopravcem výrazně nižší platy. Z firmy odejde 600 pilotů a 1500 členů palubního personálu. Austrian Airlines by díky těmto a dalším opatřením měly ušetřit 220 milionů eur, samotný přechod pod křídla Tyrolean ale bude stát 160 milionů eur.

Aerolinky Lufthansa celkově zaměstnávají 40 tisíc lidí, celý koncern pak má 120 tisíc zaměstnanců.