Lufthansu zasáhla 24hodinová stávka, žádný chaos ale nevyvolala

Lufthansa

Lufthansa Zdroj: profimedia.cz

Bez vážnějších problémů se zatím obešla dnešní 24hodinová stávka palubního personálu největší evropské letecké společnosti Lufthansa. Aerolinie kvůli němu zrušily přes 1000 letů, což je ale méně, než se původně předpokládalo. Česka se dotklo vypadnutí deseti spojů mezi Prahou a Frankfurtem nad Mohanem. Kvůli největšímu pracovnímu protest v dějinách společnosti muselo své cestovní plány změnit více než 100 tisíc pasažérů.

Lufthansa dnes částečně ustoupila požadavkům odborového svazu UFO a slíbila, že si od příštího roku už nebude najímat externí palubní personál, který zajišťoval její služby v Berlíně. Obě strany mají ještě dnes znovu zasednout k jednacímu stolu k sondážním rozhovorům. Odboráři ujistili, že prozatím další stávky neplánují.

Dnešní celoněmecký protest začal o půlnoci a vstoupili do něj letušky a stevardi na letištích ve Frankfurtu nad Mohanem, Mnichově, Berlíně, Hamburku, Stuttgartu a Düsseldorfu. Od rána tam však panoval klid a před přepážkami se netvořily žádné dlouhé fronty cestujících jako při předchozích stávkách. Většina postižených pasažérů o protestu věděla, a tak na letiště buď vůbec nedorazila, nebo si zajistila alternativní spojení. Německé dráhy kvůli tomu dnes posílily vlaky, čehož podle Deutsche Bahn využilo asi 10 tisíc klientů Lufthansy.

Německé aerolinie měly v dnešním letovém plánu zhruba 1800 letů. Očekávalo se, že by jich mohlo odpadnout okolo 1200, nakonec se ale počet zrušených linek podařil udržet zhruba na polovině.

Z celkových 26 spojů Lufthansy s Prahou plánovaných na dnešek vypadlo pět příletů z Frankfurtu a pět odletů opačným směrem. Kromě Frankfurtu létá Lufthansa z Prahy do Mnichova a Düsseldorfu, tyto trasy dotčeny nebyly.

Německá letecká společnost Lufthansa (Foto ČTK)Německá letecká společnost Lufthansa (Foto ČTK) | ctk

Dopady na letový plán Lufthansy bude mít dnešní stávka podle agentury DPA až do čtvrtka. Na svých webových stránkách společnost už oznámila asi dvě desítky zrušených letů na sobotu a neděli, další zhruba čtyři desítky mají podle DPA vypadnout v první polovině příštího týdne. Mezi zrušenými víkendovými spoji není zatím žádný s Českou republikou.

Odbory plošnou stávku vyhlásily po dvou vlnách časově a místně omezených protestů, kterými chtěly Lufthansu po zkrachování více než ročních jednání přimět k přistoupení na mzdové a pracovní požadavky palubního personálu. UFO žádá pro více než 18.000 letušek a stevardů zvýšení platů o pět procent. Aerolinie nabízejí maximálně 3,5 procenta.

Odborářům se také kromě najímání externího personálu nelíbí přesun zaměstnanců do partnerských leteckých společností za nižší plat, který je součástí úsporného programu Lufthansy stejně jako záměr vytvořit koncernovou nízkonákladovou eurolinku, kam by se za nižší mzdu přesunula část stevardů.

Sblížení obou stran naznačilo odpolední oznámení UFO, že se ještě dnes uskuteční první sondážní jednání s vedením Lufthansy. Podrobnosti k nim svaz nechtěl prozradit. „Bez ohledu na to, co se v příštím jednom nebo dvou dnech stane, neplánujeme a nevyhlásíme další stávky,“ uvedl už předtím šéf UFO Nicoley Baublies a naznačil připravenost odborů ke kompromisnímu řešení pracovního sporu.

Šéf Lufthansy Christoph Franz potvrdil, že firma je k jednání připravena a přiznal, že podcenila odhodlání palubního personálu bojovat za své požadavky. Škody, které aerolinkám způsobily jen první dvě vlny stávek, se odhadují na více než deset milionů eur (přes 245 milionů korun).