Moskevské metro slaví 80 let. Ročně přepraví 2,5 miliardy lidí

Stanice metra Majakovskaja otevřená v roce 1938

Stanice metra Majakovskaja otevřená v roce 1938 Zdroj: CC BY-SA 3.0: Andrey Kryuchenko via Flickr

Stanice metra Park Kultury otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra
Stanice metra Ochotnyj rjad otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra
Stanice metra Krasnyje vorota otevřená v roce 1935. Nejstarší část moskevského metra.
Stanice metra Sokolniki otevřená v roce 1935. Součást nejstarší části moskevského metra
Stanice metra Partizanskaja otevřená v roce 1944
17
Fotogalerie
Před 80 lety se ruská (tehdy sovětská) metropole Moskva stala desátým městem na světě s metrem. První úsek v délce 11,2 kilometru s 13 stanicemi byl uveden do provozu 15. května 1935. V současnosti tvoří moskevské metro síť dvanácti linek metra, má 196 stanic a délku 327,5 kilometru. Po tokijském metru je moskevské metro světově druhé nejvytíženější. Ročně přepraví 2,5 miliardy lidí.

Moskevské metro se začalo stavět ve 30. letech minulého století poté, co naprostý kolaps ve městě, zaplaveném miliony uprchlíků před hladem z venkova, přiměl v lednu 1931 ústřední výbor komunistické strany k usnesení o stavbě podzemní dráhy.

Svérazné muzeum

Nyní je metro páteří moskevské dopravy, cestují s ním skoro tři pětiny cestujících moskevské MHD. Kromě toho je svérázným „muzeem“. Zejména stanice z 30. až 50. let jsou ukázkou socialistického realismu - obloženy jsou dekorativními kameny (žula, mramor různých barev) a zdobí je mozaiky či reliéfy na téma budování komunismu. V uplynulých letech se stalo dějištěm několika teroristických útoků, které si vyžádaly desítky obětí.

Metro se v současnosti nachází ve 195 městech světa. Jako první se mohl pyšnit metrem Londýn, kde byl zprovozněn první úsek metra v lednu 1863. Jako druhé na světě bylo v červnu 1892 otevřeno metro v Chicagu a třetím nejstarším metrem je metro v Budapešti, které bylo otevřeno v květnu 1896.

První úsek pražského metra byl otevřen v květnu 1974 a Praha se stala 28. městem Evropy s tímto druhem městské hromadné dopravy. Z měst tzv. východního bloku mělo tehdy metro kromě Budapešti a Prahy pět sovětských měst (kromě Moskvy ještě Petrohrad, Kyjev, Tbilisi a Baku).